Vikten av rätt rehab och träning

Rehab

Inlägget innehåller reklam för allsa.se.

Ni som känner mig vet att jag tror starkt på träning för ökat välmående, i såväl förebyggande som terapeutiskt syfte. De som tränar mår oftast bättre och har man hittat en träningsform som man älskar kan den verkligen ge extra livsglädje. Jag har flera i min närhet som funnit den här kärleken till kampsport. De kan helt enkelt inte leva utan det. Samtidigt innebär det också en risk för skador. Som tur är finns det ju hjälp att få och med bra rehab och rätt behandlingar kan man komma tillbaka mycket snabbare. Jag har två kampsportsälskande vänner som går till en fysioterapeut respektive naprapat och det verkar ha gjort underverk.

En vän har haft problem med axeln i flera år. Den hoppade ur led på en jujutsuträning, vilket förstås gjorde väldigt ont, men det gick över ganska snabbt. Ingen anade då att det skulle vara ett återkommande problem. Det har blivit så illa att axeln hoppar ur led så lätt att hon inte längre får träna ordentligt. Något som inte är ett alternativ för henne, för träningen är hennes liv. Samtidigt vet hon att det bara blir värre om hon fortsätter att träna som innan. Men för några månader sedan fick hon börja gå till en ny fysioterapeut som verkligen har hjälpt henne. Hon har fått nya övningar som ska stärka musklerna runt axeln, vilket har varit till väldigt stor hjälp. Rehabiliteringen kommer förmodligen att ta lång tid. Särskilt eftersom att hon gick så lång tid innan hon fick rätt hjälp. Men nu är hon äntligen på rätt väg.

Lärdom – ta experthjälp

Vad är då lärdomen från detta? Sök hjälp, uppsök någon med expertis som kan hjälpa dig att bli skadefri snabbare. Man kan träna sig bättre, men risken är också att träningen förvärrar skadan. Därför är det alltid bra att boka en tid med någon för att se vilken väg som är bäst att gå. Det kan också vara så att det är andra element som gör att man lättare drar på sig skador. Går man då till exempelvis en kiropraktor eller fysioterapeut kan denne hjälpa till att minska risken för detta.

Via Allsa är det så mycket lättare att hitta rätt rehab, såväl fysioterapeuter och kiropraktorer som naprapater. Du kan söka efter kliniker utifrån ort eller område och jämföra olika behandlingar och kliniker. På så vis blir det betydligt lättare att hitta den eller de kliniker som erbjuder den behandling du söker. När du söker efter kliniker kan du också välja typ av behandlingsamt om du vill gå till en privat aktör eller landstingsbunden. Du får fram resultaten på en karta och kan se priset på respektive klinik. Så du kan enkelt se vart klinikerna finns samt jämföra priser på olika behandlingar. Du ser hur sökningen ser ut på bilden nedan. När du sedan har valt klinik kan du göra en bokningsansökan via Allsa. Det hela är väldigt smidigt.

Proaktiv rehab

Jag vill också slå ett slag för proaktiv rehab. I synnerhet om man ägnar sig åt träning då det är större risk för skador. Man bör inte underskatta fördelarna med att lägga en bra grund. Det är dessutom oftast betydligt lättare att lägga grunden än att försöka rätta till något i efterhand.

Även för de som har ett väldigt stillasittande jobb kan med fördel gå på proaktiv rehab. Jag tror inte att jag är ensam om att ha problem med kroppen för att jag sitter fel och för länge. Sen går jag direkt från jobbet till träning och är inte tillräckligt noga med att värma upp, vilket leder till att jag skadar mig. Inte i närheten av min väns skada, jag är på banan inom en vecka, men det är ändå onödigt. Med proaktiv träning kan man minimera risken för skador. Om man ändå skulle råka ut för en skada kan det förebyggande arbetet också förkorta tiden för rehab.

Oavsett om du är intresserad av proaktiv rehab eller om du behöver hjälp att återställa en skada föreslår jag att du kikar in på allsa.se.