Viktnedgång och träning

I samarbete med Modifast.se

Jag har bestämt mig för att göra ett ryck för att må bättre. Med må bättre menar jag att gå ner i vikt, träna och bli starkare. Det har varit ett ohälsosamt matår hittills. Därtill har jag inte har kommit igång med träningen sen jul vilket inte är en vinnande kombination. Jag äter alldeles för mycket socker, äter på fel tider, småäter och tar allt för stora portioner mat. Problemet för mig är att vända trenden när det är så många ovanor. En lösning är att göra en total omstart, jag har gjort det förut med väldigt goda resultat. Omstarten består av en diet med måltidsersättningar och då funderar jag på att använda Modifasts produkter. 

Modifast har flera olika kostersättningar av typen LCD (Low Calorie Diet), de innehåller ca 200-220 kcal per måltid men är ändå näringsrika. På så sätt undviker man problem som att man får i sig för lite näringsämnen. Något som annars kan vara ett problem när man äter lågkalorikost. Det är en väg till viktminskning som passar mig. Då kan jag mjukstarta med träningen, eftersom man ofta har mindre energi när man äter runt 1000 kalorier per dag. Men jag tappar ändå kilon och känner mig lättare redan från början. Sedan ökar jag träningen i takt med att jag ökar kaloriintaget, för att bli starkare och öka min uthållighet.

Vart köper man Modifast?

Om du funderar på samma sak är det bra att ha i åtanke att det bästa är att köpa direkt från modifast.se. Där finns samtliga av deras produkter och de har också flera paketpris, t.ex. startpaket och lunchpaket. De har återförsäljare också men hos återförsäljarna kanske inte alla produkter du vill ha finns tillgängliga.

Svamppasta som kostersättning

Som jag nämnde har jag gått på soppdiet tidigare. Skillnaden med Modifast är att de har fler produkter, utöver soppor har de också bars, drycker, gröt, puddingar och pasta. Det som jag är mest intresserad av är deras svamppasta. Dietpasta är för mig något helt nytt och Modifast är också såvitt jag förstått ensamma på marknaden med att ha pasta som kostersättning. Att det dessutom är just svamppasta, som är en av mina favoriträtter, gör ju inte saker sämre.

Jag tror att det är ett vinnande koncept med andra produkter än soppor eftersom många efterfrågar konsistens. Att tugga är något som är väldigt starkt associerat med mättnad och tillfredsställelsen med en måltid för vissa. Även för min del så är det något som jag saknar när jag gått på en ”vätskediet” ett tag. Det gör också övergången till att varva kostersättning med vanlig mat mycket lättare. På så sätt tror jag att det blir lättare att fortsätta viktnedgången, om än lite långsammare, och sedan också att hålla vikten. Så jag känner mig väldigt positiv till en diet med Modifast.

Intressanta fruktsmaker

De har också soppor som jag är väldigt nyfiken på att testa. Den första är tranbär-svartvinbär, jag tycker den låter supergod och väldigt fräsch. Jag kan sakna fräscha alternativ bland måltidsersättningar. Missförstå mig inte, jag tillhör de som gärna väljer choklad eller vanilj men jag vill kunna mixa det med piffigare och friskare alternativ. Så tranbär-svartvinbär är ett måste att testa för min del. Modifast har också banansmak, vilket också passar mig väldigt bra. Banan är en av mina favoritfrukter och jag tror att banadryck skulle passa bra som frukost.

Curry-nudelsoppa

Ytterligare en smak som de är ensamma om är en curry-nudelsoppa. Det är suveränt eftersom vi älskar asiatiskt och brukar äta det var och varannan vecka. Så när Johan vill beställa asiatiskt kan jag äta curry-nudelsoppa.

Kickstart med strikt kur

Det passar perfekt med alla spännande soppsmaker för jag tänker mig att jag ska börja med en soppdiet. Främst för att det har jag gjort förut och jag tyckte det fungerade väldigt bra. För mig är en soppdiet ett bra sätt att komma ifrån alla dåliga mönster. I och med att jag ställer in mig på att jag ska hålla mig till vätska blir jag inte frestad att ta något litet att äta. På så sätt får jag bukt med småätandet. Något som jag behöver sluta med inte bara för vikten utan även för mina tänders skull. Småätande är väldigt skadligt för tänderna (särskilt när man, som jag, äter sötsaker) eftersom tänderna aldrig får vila. 

Få bra matrutiner

När jag vet att jag har ett visst antal måltider per dag att förhålla mig till blir det också lättare att planera. Med en strikt kur med Modifast har man fyra måltidsersättningar per dag. Så det faller sig naturligt att äta (eller dricka) frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag. Alternativt att man tar fikat efter middagen om man har en senare dygnsrytm, t.ex. om man jobbar kväll. På så sätt får jag bra och stabila rutiner för när jag ska äta. Då har jag ett schema att följa när jag börjar ta in mat i dieten.

Ytterligare en positiv bieffekt av att gå på diet med måltidsersättningar är att jag sparar tid. Det var för mig en oväntad fördel som jag inte tänkt på innan förra soppdieten. Bara på matlagning och att förbereda mat sparade jag förmodligen 1-2 timmar om dagen. Därtill går det mycket snabbare att dricka en dryck än att äta en tallrik mat. Det är särskilt bra dagar då jag egentligen inte har tid att äta lunch eller middag. När schemat är fullspäckat så man bara är hem och vänder är det superbra att bara blanda pulver och vatten i shakern. Alternativet hade varit att inte äta något alls eller bara ta en frukt. Inte så näringsrikt med andra ord, och verkligen inte bra för mitt humör.

Att hålla vikten

Mitt problem, som för många andra, är att hålla vikten. Jag vet att många förespråkar en successivt ändrad diet och inte kickstarta som jag gör. Mitt problem är dock inte kickstarten utan när det kommer en hektisk eller kaotisk period för då slutar jag med träningen. När det blir hektiskt, t.ex. vid jul eller när det är mycket på jobbet, är träningen bland det första som jag prioriterar bort. Det är idiotiskt eftersom träningen är det som kan hjälpa en att hantera stress bättre. Men på något glömmer jag bort det.
Jag fortsätter dessutom att äta som innan, och utan träningen går jag förstås upp i vikt. I det läget skulle jag åtminstone behöva modifiera kosten, t.ex. ersätta några mål med kostersättning. Om jag nu inte lyckas hålla igång med träningen. Då skulle jag hålla vikten och vägen tillbaka efter den hektiska perioden blir inte så svår.

Jag skulle tro att det kommer bli den stora utmaningen för mig så småningom. Men nu gäller det först och främst att köra min kickstart med en lågkaloridiet och komma igång med träningen. Full fart framåt!