Välja leveransalternativ

I samarbete med Indeship

Som företagare kan det vara väldigt viktigt att hitta bra leverensalternativ om man köper eller säljer fysiska produkter. Man vill ha någon pålitlig och prisvärd speditör, något som aldrig ska underskattas. Ska man dessutom skicka varor till andra länder kan det göra valet ytterligare lite knepigare. Detsamma gäller faktiskt även när man flyttar utomlands. Många vill ta med sig åtminstone en del saker. Vissa vill ha med bara några kartonger och andra hela bohaget med möbler och allt. Oavsett är det för mycket för att få med som bagage på ett plan. Detta är ett vanligt samtalsämne i expatsgrupper på bl.a. Facebook. Människor vill ha tips på ett prisvärda och trygga sätt att få sina ägodelar till sitt nya hem. Därför tänkte jag att vi skulle titta på ett bra transportalternativ som många glömmer bort.

Sjötransport

Detta underskattade alternativ är sjötransport, något som speditören ITS (Independent Transport & Shipping AB) erbjuder. De erbjuder sjöfart för såväl styckegods som containrar, för både import och export. Det innebär att det är ett bra alternativ för den som vill skicka mindre kollin likväl som större laster. Mindre försändelser kallas styckegods (förkortas LCL) och en container kallas just Full Container (förkortas FCL). Man kan också anlita ITS för en kombination av de två varianterna, detta kallas Buyers Consolidations (förkortas BCN). Därmed är de ett bra alternativ för de flesta leveranser. Därtill strävar de efter att hålla en hög servicenivå. Det märks att de fokuserar på kunden utifrån behov och situation och de skriver också att de siktar på 100% nöjda kunder. Något som är extra skönt att veta om man skulle ha frågor och funderingar.

Fördelar med sjöfrakt

Om man jämför med flygfrakt är en av de största fördelarna med sjöfrakt miljöaspekten. Sjöfraktens miljöpåverkan är väldigt liten i förhållande till flygfrakt, något som man bör ta i beaktning. Dessutom är det ofta väsentligen billigare än flygfrakt, något som är ytterst väsentligt för alla företagare. Ska man skicka tung last är också sjöfrakt ett ypperligt alternativ, det kan ta betydlig tyngre last än flyg och även vägtransport.

Nackdelarna är att sjöfrakten tar relativt lång tid i jämförelse med flygfrakt. Ska varorna till en stad som inte ligger vid en hamn behöver man också komplettera med ytterligare ett transportmedel. Exempelvis behöver varorna kanske skickas med lastbil en del av sträckan. För längre sträckor är det dock ändå smidigare med sjötransport än lastbil.

Gällande transporttiden är det något som tämligen enkelt går att lösa genom god planering. Man behöver oavsett planera en leverans och så länge man har med den extra tiden i planeringen behöver det inte vara ett problem. Framförallt är det en relativt liten kompromiss i förhållande till pris- och miljöaspekterna.

Så letar du ett fraktalternativ, kolla in Indeships sajt. Där kan du få mer information och du kan få prisförslag utifrån dina förutsättningar och behov.