Uppehållstillstånd i Tjeckien – inget krav

Prag från Vysehrad

När man flyttar till Tjeckien som EU-medborgare behöver man egentligen inte ansöka om uppehållstillstånd. Det är förmodligen en av anledningarna till att så många väljer att flytta hit, åtminstone för ett tag. Däremot behöver man registrera sig hos Foreign Police om man är i landet mer än en månad. När man registrerar sig får man en stämpel i passet som kan styrka att man har registrerat sig. Det gäller alltså även om man är här som turist ett längre tag. Om man bor på hotell ska de registrera att man är gäst hos dem och det ska räcka. Alla hotell gör dock inte denna registrering och det är ytterst privatpersonens ansvar. Att man bor på hotell är alltså inte någon garanti för att man är registrerad i Tjeckien.

När vi läste på om det här hittade vi flera kommentarer av människor som har missat den här informationen. Ofta verkar det inte spela någon större roll eftersom att ingen kollar ens pass dagligdags. Skulle man däremot hamna i en situation där det uppdagas att man saknar stämpeln och har varit i landet över en månad kan man få böter. Jag vet faktiskt inte om det kan bli värre konsekvenser. Poängen är hur som helst att det är bättre att se till att få sitt pass stämplat. Det kan kännas väldigt byråkratiskt krångligt och ta lite tid men det är värt det.

Så registrerar du dig i Tjeckien

För att registrera sig ska man gå till The Department of the Foreign Police, de har flera kontor i Tjeckien. Du hittar deras kontor på mvrc.cz under Contacts – Foreign Police and offices for residency. Jag har dock för mig att det finns fler kontor när man bara ska registrera sig. Kontoren som finns på MVRC får man till om man vill söka om tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Men jag har hört att flera har gått till ett annat kontor för att få stämpeln i passet. Man ska fylla i ett formulär med uppgifter som vart man bor och varför man är i Tjeckien. Formulären ska finnas där, men verkar också finnas på polisens sida, se länken. På den sidan finns också mer information om vad man har för skyldigheter, bötessumma m.m.

Formulären är på tjeckiska och i lokalen står det också att hela ansökningsprocessen ska skötas på tjeckiska. Man får ta en nummerlapp och vänta på sin tur, vilket kan ta väldigt lång tid enligt vad jag har hört. Det kan vara stor skillnad beroende på när man går dit. De tar hand om flera olika typer av ärenden, inte bara registrering för EU-medborgare, så det kan säkert vara säsongsbetonat också.

När det blir ens tur får man gå in till ett rum där man möter en eller några poliser. Man ska då ha formuläret ifyllt och sina papper iordning. Det är bra att veta att det brukar inte finnas pennor på kontoret, eller väldigt få pennor. Se därför till att ta med en egen penna. När man går in i rummet är hela samtalet på tjeckiska. Har man förberett allting väl kan det gå bra även om man inte pratar tjeckiska. Då finns informationen i dina papper. Men de frågar om olika saker så man bör vara förberedd på det. Känner man någon som pratar tjeckiska som kan följa med till kontoret kan det underlätta att ta hjälp.

Kontentan är att man behöver inte söka uppehållstillstånd, men registrera sig om man ska bo i Tjeckien. Man behöver inte prata tjeckiska men det underlättar.