Storkok

Idag var det dags för storkok. Jag har läst om så många som lagar mat på söndagen så att de har mat hela veckan. Det beundrar jag verkligen, jag lyckas sällan motivera mig till att laga mat en hel dag. Ärligt talat så tycker jag det känns lite tråkigt att äta samma mat en hel vecka. Sen får man en ny maträtt, eller kanske två, tre olika maträtter nästa vecka och så ny meny veckan efter det. Jag vill gärna kunna äta olika maträtter varje dag, eller nästan varje dag.

Hittills har det gått bra, även om jag fått vara något kreativ de senaste dagarna. Jag har rensat skåpen och endast kompletteringshandlat färskvaror som grönsaker och lite mjölkprodukter. Så hittills har jag endast spenderat några hundra på mat den här månaden. Vissa rätter blev lite udda, många gratänger och grytor med en salig blandning av ingredienser på burk och från frysen.

Veckans meny

Nu är det gjort och dags för nystart med storkok och billig mat. Min strategi är att göra fyra rätter varav tre fungerar som grund för att göra något annat med. Därtill finns också utrymme att mixa upp med sallad eller wraps. På så sätt behöver jag inte äta samma mat hela veckan. Veckans meny börjar är vegetarisk lasagne, gjord på lite frystorkad sojafärs, uppblandad med linser och rivna morötter. Jag gör då en extra stor omgång och hälften kommer jag göra veg.färssås av. Jag kommer göra den lite krämigare, hälla i lite rödvin och rödvinsvinäger och mer kryddor. Samtidigt får en daal puttra på. Jag brukar använda ICAs recept, men jag använder det jag har hemma. I det här fallet har jag selleri och purjolök i också.

Sist men inte minst gör jag falafel. Jag har blötlagt kikärtor över natten så jag behöver bara mixa dem och blanda i kryddor. Jag älskar falafel! Ett extra plus är att man kan äta det till så mycket. Idag tänkte jag koka ris, göra tabbouleh och vitlökssås och äta i tortillabröd.

Det blir alltså lasagne, falafel och två såser/grytor som jag kan ha olika tillbehör till. Maten kommer räcka till mer än en vecka så jag kommer frysa in det mesta. Lagar jag sen mer mat nästa söndag kommer jag ha fler rätter att välja på till veckan efter.