Snart grillsäsong

En grill av märket Weber med glödande kol i

I samarbete med Lindar’n.

Grillsäsongen är på intåg, äntligen! Vi båda älskar grillad mat och grillar gärna bara vi två och tillsammans med vänner. För två år sen köpte vi en Weber kolgrill och det är bland det bästa vi har gjort. Förra sommaren var våra grillfester en riktig succé. Våra vänner var nästan till och med mer begeistrade än vi. Funderar du på att köpa grill så säger jag – slå till! 

Man kan hitta allt man behöver online och där kan man också jämföra olika grillar. På lindarn.se har de mängder med olika typer av grillar och tillbehör. Är man novis inom grillning kan det alltid vara bra att kolla vad som finns först och främst. Sen är Youtube och recensioner bra att ta till för att se vilken grill som skulle passa en bäst.
Vi har som sagt en kolgrill, som vi älskar. Här nedan diskuterar jag för- och nackdelar med både kol- och gasolgrillar.

När man bjuder hem vänner får man mycket gratis genom att grilla, det blir genast lite festligare och mer speciellt. Å andra sidan är det ganska mycket jobb eftersom grillen ska rengöras och det blir lite stök både innan och efter grillningen. I och med detta har vi också märkt att det skulle varit praktiskt med en gasolgrill. Särskilt när det bara är vi två så känns det ibland för krångligt för att dra igång grillen. 

Kol eller gasol?

Det är en ständig avvägning och vi känner oss som Fredde i Solsidan i avsnittet när han envisas med att grilla all mat. Vi föredrar smaken och känslan av att grilla med kol. Dessutom är det extra mysigt att kolen glöder i flera timmar (om man har rätt kol), vilket också uppmuntrar till att äta under lång tid. På så vis är det självklart med en kolgrill, vilket också är anledningen till att vi köpte den grillen vi har.

Monterad och klar, första dagen som grillägare.

Gasol däremot har fördelen att det bara är att dra igång den och sen stänga av den när man känner för det. Kommer man på att man vill grilla något mer är det bara att sätta igång den igen. Inget väntande varken på att glöden ska bli perfekt eller på att elden ska dö ut när man vill gå in. Johans mamma och hennes sambo har en gasolgrill och den verkar oerhört praktisk. Precis som vi är de oftast bara två och de grillar gärna ofta. Skillnaden är att de faktiskt kan grilla en vardagkväll. De slår bar på grillen och grillar en fisk istället för att steka den i stekpannan. Vi tar oss alltför sällan den tiden i och med att vi har kolgrill.

Däremot om man vill röka mat har jag förstått det som att en kolgrill är att föredra. Jag har förstått det som att det är både smidigare och att resultatet tenderar att bli bättre med en kolgrill. Det finns olika spån för olika smaksättningar, vi har köpt hickory rökspån som vi ska testa när vädret tillåter.

Köp bra grejer

När det gäller spån och även kol är bra produkter a och o. Vi försöker hålla oss till Webers egna kol, vi tycker den funkar bäst. Ifjol tog en kompis med sig en påse kol och det är bland det sämsta vi har varit med om. Kolet gick upp i rök på en gång så det gick knappt att grilla med. Till skillnad från Weber-kol som till och med ofta går att återanvända. Så även om den påsen förmodligen var billigare än Webers blev den dyrare om man räknar på hur mycket mat vi fick ut av den kolpåsen.

Det blir mycket roligare om man har en bra grill och bra grejer till. Allt från en riktig tång till bra kol gör stor skillnad. Likt när man bygger, det är så mycket lättare när man använder bra och riktiga grejer. I de allra flesta fall är det verkligen värt priset. Vi försöker passa på att köpa saker när det är rea och extrapris, så får vi produkterna vi vill ha till en hyfsad peng.

Vilken grill bör man välja?

På det stora hela beror det på vad man ska ha grillen till. Jag skulle vilja ha både en kolgrill och gasolgrill för att fylla hela vårt behov. Därtill skulle jag gärna ha flera av tillbehören, som en pizzasten. Men det är inte riktigt realistiskt, det vet jag.

Om man, som vi, inte har plats eller råd att köpa flera olika grillar får man helt enkelt se över vad som är viktigast. Även om jag älskar kolgrillen tror jag att det blir en gasolgrill nästa gång. Detta på grund av att vi lärt oss att vi oftast är på tumanhand och då är vi för lata för att dra igång kolgrillen. Men man vet aldrig, vi kanske sitter här med två grillar rätt vad det är också.