Skottland, å ljuvliga Skottland

Som jag berättade i ett tidigare inlägg har vi rest mer i år. En av resorna gick till Skottland, som överträffade våra (förhållandevis höga) förväntningar. Det är ett otroligt vackert land, både naturen och städerna med dess gamla byggnader. Dessutom har de grym öl, något som värderas högt av oss. Hela landet är så grönt, gröna kullar och mystisk dimma precis som på film. Vi åkte tåg och hade då chansen att få se mycket av den underbara naturen på landsbygden. Vi tyckte faktiskt så mycket om Skottland att vi skulle vilja flytta dit. Men det var ju det här lilla problemet kallat Brexit, så det verkar som att det kan bli svårt.

Jag tycker mest om Edinburgh, även Glasgow är fint och trevligt men jag tycker Edinburgh slår ett slag högre. Vi var också till Aberdeen, som var en väldigt charmig stad. Lite mer tuff sades det också det kan nog stämma. Men även där väldigt charmigt och i gamla stan och universitetsområdet är det så fantastiskt charmigt. Dessutom ligger en stor park i närheten där jag skulle kunna vandra omkring i flera dagar.

Det som är mest imponerande är hur mycket vi tyckte om Skottland trots att vi hade ovanligt mycket otur. Vädret visade sig från sin typiska skotska sida, regn och blåst och kallt. Dagarna innan vi kom var det soligt. Detsamma när vi gick till flygplanet på väg därifrån, då sken solen varmt på oss som för att retas. Men medan vi var där var det en dag vi inte var blöt om fötterna. Dessutom var jag sjuk, ordentligt sjuk med feber och ont överallt. Och som grädde på otursmoset var det bland de sämsta boenden jag bott på.

Hilton

I Aberdeen hade vi bokat ett rum på Hilton. Lyxigt tänkte vi och jag tjatade om vistelsen där och vad jag skulle äta till frukost i veckor innan. Vi bodde på ett Hilton i London som var väldigt trevligt. Läget var dåligt, vilket gjorde priset överkomligt, men rummet var fint, hotellet tjusigt och frukosten suverän. Jag som älskar frukost värderar det högt. Även om frukosten inte ingick var den väl värd sitt pris.

Hilton Aberdeen

Det hilton vi bodde på i Aberdeen var inte riktigt samma. Det påminde närmast om ett gammalt Scandic med gamla rum och en allmänt mörk och förlegad design. Ett sånt hotell som företagsresenärer bor på för det är hyfsade priser och ligger ofta en bit utanför stan så det är lätt att ta sig dit med bil. Det här låg förvisso i stan så det var åtminstone lätt att ta sig till pubar, restauranger och butiker.

För att göra första intrycket ännu värre (av både hotellet och Aberdeen) regnade det när vi rullade in med tåget på stationen. Därifrån skulle vi gå till hotellet. Det låg förvisso inte så långt bort men i regn och vind hann vi bli både blöta och få en otrygg känsla. Hela stan kändes lite mörk och kall och människor såg lite skrämmande ut. Det lustiga var att när vi gick på samma gata två dagar senare när vi kände till staden lite och solen tittade fram kändes det väldigt inbjudande, glatt och varmt.

Ankomst till hotellet

Hur som helst kom vi till hotellet var vi inte i det bästa skicket. Men vi skulle ju få bo på ett tjusigt Hilton, trodde vi. Så när vi kom fram till Aberdeens variant av ett gammalt förlegat Scandic sjönk hoppet lite ytterligare. Sängen var inte i närheten lika skön och allt var väldigt enkelt. Personalen var dock väldigt trevliga och efter att ha kommit från Travelodge var det hundra gånger bättre.

Den stora besvikelsen var dock frukosten, som inte alls var som i London. Utbudet var ungefär en fjärdedel och bestod av några yoghurtförpackningar, lite frukt och bröd, svagt kaffe (jag är fortfarande osäker på om det verkligen var kaffe), gult vatten (som jag tror skulle föreställa apelsinjuice) och halvdan english breakfast (som såg ut att vara från dagen innan). Meeeen så mycket brown sauce man önskade. Något som britterna vid bordet bredvid utnyttjade, de hällde ett tjockt lager över din english breakfast och var så nöjda.

Det blev ingen frukost på hotellet dagen efter.

Travelodge

Hilton var dock ett paradis i jämförelse med boendet vi hade i Edinburgh. Vi hade bokat ett rum på Travellodge efter att en av våra brittiska vänner rekommenderat det varmt. Antingen har hon betydligt lägre förväntningar än oss eller så hade vi otrolig otur för det är bland de värsta ställen jag bott på. Jag visste inte det innan men det är visst en stor kedja med många boenden i många städer. Det såg förvisso spartanskt ut, som ett vandrarhem. Men jag har bott på flera vandrarhem och andra enklare boenden som varit väldigt bra. Så vi gav det en chans. Vi tog ett av de dyrare rummen och lade till wi-fi och tänkte att vi garderat oss lite. Låt mig säga så här, jag vill inte veta hur de billigare rummen såg ut…

Ostädat och äckligt

Rummet vi hade var förvisso stort men det såg ut att vara från mitten av 1900-talet och blivit städat en handfull gånger sedan dess. Heltäckningsmatta i hela rummet, som var så äckligt att jag inte ville ta av mig skorna. Vi hittade hår och skräp efter gästerna innan oss, alternativt från städpersonalen. ? Badrummet var helt i plast och såg ut som en överdimensionerad flygplanstoalett med dusch. Vari jag också hittade hår. ?

Utsikten var dock fin över gamla stan i Edinburgh, vilket var väldigt trevligt. Även om det hade varit trevligare om fönstren varit putsade så att man faktiskt kunde se staden. Det såg ut som att det var dimmigt och regnade även när det var klart väder. Dessutom gick det inte att öppna fönstren för de hade satt upp en uppsättning extra fönster. Så först var originalfönstren, sedan var det som en liten bänk som man hade kunnat sitta på men istället hade de satt in skjutfönster innanför bänken. De extra fönstren fyller säkert en funktion, som ljuddämpning och för att det inte ska bli så kallt. Men på bänken mellan de två fönstren var det flera gråsuggor, såväl döda som levande. ? De däremot har jag svårt att de hur de fyller någon funktion för hotellgästerna. Jag har aldrig varit på ett så äckligt och dåligt städat hotell eller vandrarhem någon gång. Jag tror inte att vi kommer bo ett Travelodge igen.

Vill tillbaka till Skottland

Däremot kan vi mycket väl tänkas åka till Skottland igen. Det är verkligen helt fantastiskt. Jag skulle kunna åka bara för att gå på någon av Brewdogs pubar. De har visst öppnat på flera ställen i Sverige också. Både maten och ölen var spektakulär. Men det är något visst vara på någon av deras pubar i Skottland. Dessutom finns många fler bryggerier, t.ex. Fierce i Aberdeen. Mängder med olika sorters öl som kan förtäras på charmiga gamla pubar eller nya hipsterställen. Bra utbud av både vegetarisk och vegansk kost och fin natur. Skottland har mycket att erbjuda.

Har du chansen så åk till Skottland!