Robotdammsugaren Fido

Vi har skaffat en robotdammsugare, av märket Eufy Robovac. Han heter Fido och är väldigt söt när han surrar runt. Fido är inte en smart variant och han är dessutom halvblind vilket på något sätt blir ännu sötare. Eftersom han inte är smart vet han inte vart han har dammsugit utan åker runt slumpmässigt. Det finns robotdammsugare som kan lära sig vart den kan åka och inte. De kan göra en typ av skiss över rummen så den vet vart det finns väggar eller andra hinder. I vissa modeller kan man lägga in vart dammsugaren inte får åka och andra behändiga smarta funktioner. Fido tillhör inte den här typen av modeller.

Lite dum men söt

Vår Fido åker istället lite planlöst runt i rummen. Ibland städar han samma fläck flera gånger och är väldigt noggrann vid en vägg medan ruta i mitten av rummet blir helt ostädad. Andra gånger är han mest i ett rum och någon annan dag är han mest i ett annat. Han har också problem på ett par ställen i lägenheten och när han blir allt för frustrerad tjuter han i panik. Så kommer jag eller Johan springandes som oroliga föräldrar för att hjälpa den lilla stackaren.

Så länge han får köra dagligen håller sig dock lägenheten rätt ren. Detta trots att vi dragit in mycket smuts när det varit blött och smutsigt ute. Han är förvånansvärt effektiv och städar väldigt bra, på de partier han städar för dagen.

Han har en till egenhet och det är att han är väldigt envis. Fido är ofta på tvättställningen och försöker puckla på den, vilket ofta slutar med att han själv sitter fast. Det är väl någon form av direktkarma för att han försöker vara dum med tvättställningen. Fido har också problem med sladdar, framförallt våra lampor på fot. Ibland verkar det som att han åker rakt mot en lampa och försöker få tag på sladden. Om han lyckas drar han sen iväg lampan efter sig. Jag förstår inte hur han lyckas. Men det verkar till slut som att vi har fått undan sladdarna tillräckligt bra så att han inte fastnar längre.

Vi är väldigt nöjda

På totalen är vi väldigt nöjda med Fido. Jag dammsuger ungefär varannan vecka då jag tar ställen där han inte kommer åt, som lister och bakom tv-bänken och skåp. Då brukar jag ta resten av golvet i samma veva också men det går så mycket snabbare än förut. Jag räknade ut att vi sparar i snitt ungefär 2-3 timmars städning i veckan, om inte mer. Dessutom är det renare under tiden, förut blev det lite smutsigare varje dag tills städdagen. Nu blir det aldrig lika smutsigt eftersom Fido dammsuger varje dag.

Om man räknar vår sparade tid i pengar så bekostar dessutom Fido sig själv många gånger om. Eftersom han inte tillhör någon av de dyrare modellerna var priset fullt överkomligt, ca 2000 kr inkl frakt. Sen beror det förstås på hur man värderar sin egen tid. Man kan utgå från timlön eller sätta en symbolisk summa för hur mycket man tycker att ens lediga tid är värd. För enkelhetens skull kan vi säga 100 kr/timme och att vi sparar 2,5 timme per vecka. Då har Fido betalat av sig själv efter 8 veckor.

Han är lite dum och ser dåligt men han städar väldigt bra. Det är dessutom väldigt lätt att tömma ”dammsugarpåsen” (det är ingen påse utan en behållare) och att städa honom.