Pasta carbonara

En av våra favoriträtter är pasta carbonara. Jag tror de flesta som tycker om carbonara har ätit flera olika varianter. Av någon anledning verkar många tro att rätten ska lagas med grädde, lök, vitlök och bacon. Mig själv inkluderad, jag lagade carbonara med grädde i många år. Som jag förstått det ska det dock vara ägg, pecorino (inte parmesan), lufttorkat fläsk (helst griskind) och svartpeppar. Personligen föredrar jag en halvtraditionell variant, utan grädde och lök men med vitlök, och parmesan (istället för pecorino).

Varianten med grädde kan också vara väldigt god, men det blir som en annan rätt. Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag åt en carbonara gjord endast på ägg, magen kändes så mycket lättare. Eftersom grädde är väldigt fett riskerar den att göra rätten väldigt tung. Med ägg blir den mycket lättare, men ändå så där härligt krämig. Risken med är att man har för varm panna så det blir som finkornig äggröra, i synnerhet om man använder äggvita. Detta är något man verkligen vill undvika. Även på restauranger har jag fått carbonara med äggbitar, det tycker jag faktiskt är under all kritik. Det är så onödigt eftersom det enda man behöver göra är att se till att inte ha för varm temperatur.

När jag lagar carbonara brukar jag ersätta fläsket med sojabacon. Jag kan också ha i lite liquid smoke för att få mer rökt smak. Ibland har jag champinjoner för att få mer konsistens (och för att jag skulle kunna svamp i nästan allt). Det är naturligtvis inte den enligt den traditionella varianten. Men fördelen med att laga mat hemma är att man kan göra precis som man själv tycker är godast.

Enkelt recept på carbonara

Sambon sökte efter bra recept på carbonara och hittade en supersmidig variant i form av ett ”one pot-recept”. Hela rätten lagas alltså i ett enda kärl – en kastrull eller stekpanna. Det viktigaste är att man har ett lock som passar pannan eller kastrullen. Vi har använt oss av en stekpanna med höga kanter. Man lägger i alla ingredienser utom ägg och ost i kärlet, även pastan ska i. Man kan själv välja vad man vill ha i utefter tycke och smak. Min sambo hade purjolök, vitlök, fläsk, salt, peppar och pasta.

Sedan häller man på vatten så det täcker allt, lägger på locket och ställer på plattan. Hur lång tid det ska stå beror på val av pasta och vilken spis man har. Vi har gasspis så stekpannan blir varm snabbt och pastan skulle koka ca 10 minuter. Då tog det ca 20 minuter på spisen.

När i stort sett allt vatten kokat in i pastan kan man känna eftersom om pastan är färdig. Om pastan är för al dente och vattnet är borta får man hälla på lite mer och lägga på locket en stund till. Är pastan färdig drar man av kärlet och rör i äggulor och ost. Oavsett hur vi göra carbonara brukar vi använda 1-2 äggulor per portion. Äggvitan brukar jag spara för att använda till något annat, t.ex. i omelett/äggröra, till panering eller bakning.

Rör runt ägg och ost så det blir krämigt och smaka av med salt och peppar om det behövs. Eftersom osten är salt bör man inte salta extra förrän all ost är i. Sen är det bara att lägga upp på en tallrik och mala på lite peppar. Klart!

Det kanske inte ser mycket ut för världen men den här veganska carbonaran var supergod!

Vegansk carbonara

Någon gång ska jag testa att göra en vegansk carbonara. Jag åt det när vi var på Sicilien och det är bland det godaste jag har ätit. Den ser inte så god ut men den var fantastisk! De använde rökt tofu istället för fläsk och något i stil med Bjäst för ostens sälta. Exakt vad de använde för att få till krämigheten vet jag inte så det behöver jag undersöka närmare. Som tur är finns ju Google och väldigt många duktiga veganska matlagare. Om jag lyckas, eller misslyckas, kommer en uppdatering här.