Ögonfransserum

Fördelar med ögonfransserum

Det finns flera fördelar med fransserum, dock finns det också mycket som man bör tänka på innan man använder serum. Läs gärna längre ned om Läkemedelsverkets rapport och deras råd nedan. Men det finns många fördelar också, annars skulle inte någon använda serum. Vill man ha långa ögonfransar kan det serum vara en väg dit. De som tidigare använt lösögonfransar kan helt sluta med det. För vissa fungerar det så bra att de slutar använda mascara.

När fransserum fungerar bra gör det fransarna längre och tjockare (de får mer volym) och i vissa fall även mörkare.

Framförallt är ögonfransserum i kombination med LVL (Lenght-Volym-Lift) och ev. att färga fransarna. För de som har eller haft haft ögonfransförläning men inte vill använda det längre kan LVL+serum (+ev. färgning) vara ett väldigt bra alternativ. Jag kommer inte gå in närmare på LVL här men kolla gärna upp det. Många som har testat det har blivit mycket glatt överraskade och väldigt nöjda.

Här hittar du ett senare inlägg om hitta rätt ögonfransserum.

Jakten på det bästa fransserumet

Jag har använt ögonfransserum av och till i närmare 10 år. Under den här tiden har jag testat olika märken, vissa bra och andra mindre bra. Vissa har till och med försvunnit från den svenska marknaden p.g.a. att de ansetts farliga eller haft något ämne som varit läkemedelsklassat. Attityden har under dessa år också gått vågor, bland mina vänner såväl som i media och samhället i stort.

Fransserum

Först höjdes det till skyarna, det var ett mirakelmedel utan dess like, åtminstone bland de jag pratade med. På den tiden var det fortfarande många som inte hört om ögonfransserum. Sen började allt fler använda det och det kom allt fler serum på marknaden. Om jag inte missminner mig var det också några mascaror som hade serum i sig. Men vad jag hörde gav det inget vidare resultat. Överlag tror jag inte att det så stora skillnader, men det fanns förstås vissa som var betydligt sämre. Jag skulle tro att som med alla andra produktkategorier som hajpats såg några en chans till snabba pengar. De erbjöd produkter till ett något lägre pris, men också med sämre effekt och kvalitet. Det blev därmed också viktigare att välja rätt.

Bästa serumet

Då började testerna mellan olika märken. Jag upplevde att jag såg mängder av ”bäst i test” och bloggare som jämförde två eller flera olika serum. Samtalen gick från att ha handlat om fransserum i stort (vad det var och hur det fungerade) till vilket märke man använde. De frälsta serumanvändarna rekommenderade sina favoriter hej vilt och på andra sidan fanns mottagarna som efterfrågade det bästa fransserumet.

Är ögonfransserum farligt?

Sen började det komma allt fler alarmerande rapporter om person som använt fransserum och fått negativa reaktioner. I vissa fall väldigt allvarliga reaktioner. Det florerade bilder med stackars människor som var röda runt ögonen, hade irriterade ögon, hade tappat mängder med fransar och hade svullna ögonlock så det såg ut som att de hade gråtit. Några hade mildare reaktioner och bara något av symptomen, andra fick värre reaktioner. Därmed kom varningarna om att ögonfransserum var farligt. Vissa hävdade att serumen överlag var farliga och ej borde användas. Andra pekade på vissa märken eller tillverkare som bovarna i dramat.

Allergi mot ögonfransserum

Om man tänker på det är det logiskt att några reagerar på serumet. Precis som med hårfärg och andra produkter med starka ämnen finns det risk för allergi och överkänslighet. Ett av de stora problemen är att det oftast inte varit tillräckligt tydligt på förpackningen eller bipacksedel. Många tänker nog inte heller på att det kan ge allergiska reaktioner. De flesta som har färgat håret vet förmodligen att man kan reagera på färgen. Många har nog dessutom sett varningstexten i instruktionerna om att man bör testa produkten på ett litet område x antal timmar (ofta ett dygn eller mer) innan färgning.

Det är extra olyckligt med serumet eftersom man använder serumet på ögonfransarna. Ögonen är väldigt känsliga, och även området runt ögonen, därför det extra viktigt för tillverkarna att förmedla ev. risker. Som använder för man också vara försiktig. Vissa produkter har också blivit stoppade av läkemedelsverket, antingen för att de innehåller otillåtna och läkemedelsklassade preparat.

Läkemedels granskning av ögonfransserum

2012 startade Läkemedelsverket ett projekt där de undersökte flera ögonfransserum på markanden. Några av dessa kan du hitta senare i denna text. Syftet med projektet var främst att undersöka vilka märken som innehöll prostaglandinanaloger (PGA). Läkemedelsverket avråder till att använda produkter som innehåller PGA. Detta för att användning kan leda till biverkningar i form av olika reaktioner i varierande grader. Några av biverkningar är färgförändring av iris och även runt ögonen, irritation och rodnad i och runt ögonen samt svullna och kliande ögonlock. Det finns också risk för att fett runt ögat omfördelas.

Som kan läsas är det mycket obehagliga reaktioner som bör tas på allvar. Rapporten visade att var tredje testat serum innehöll PGA, däribland Xlash, NeuLash, RevitaLash, NeuveauBrow, Nutraluxe MD Lash, M2 Lashes, Peter Thomas Roth Lashes Platinum. Vissa av dessa hade PGA i innehållsförteckningen och andra inte. Man kan därmed inte utgå från att ett serum inte innehåller PGA bara för att det inte står på förpackningen. Här kan du läsa Läkemedelsverkets rapport om ögonfransserum.

Fransserum stoppade av läkemedelsverket

Läkemedel stoppade också produkter som innehåller hormonliknande prostaglandiner (PGA). Det är ett medel som används för att sänka trycket i ögat och kan därför hittas i ögonläkemedel mot starr och glaukom. Medlet kan orsaka smärta i ögat, rodnad på ögonvitan, klåda och dessutom färgförändringar på både ögon och ögonlock. Det är därmed inte ett medel som bör finnas i ett kosmetiskt serum. Några av de som blev stoppade p.g.a. detta i Sverige är NeceauBrow, RapidLash och NeuLash. Läs Metros artikel här.

Det är ett exempel på varför det är viktigt att reda på så mycket som möjligt om man funderar på att använda serum. Biverkningar drabbar inte nödvändigtvis alla men det är dumt att chansa. Nu för tiden finns det så många märken ute på marknaden, välj ett så säkert som möjligt. Tänk också på att ett märke som stoppats i Sverige kan säljas i ett annat land. Så om du köper något online kan är det ännu viktigare att ta kolla upp märket och ingredienserna.

NeuLash

Jag använde NeuLash och var väldigt nöjd med det, jag använde det märket i flera år. Så det behöver verkligen inte drabba alla. Till och med när jag hört att vissa fått problem efter att ha använt NeuLash fortsatte jag använda serumet. För jag trodde inte att det var så farligt i början och jag var väldigt nöjd med resultatet. Ett tag efter att NeuLash dragits in från den svenska marknaden hittade jag fortfarande fransserumet online, bl.a. via Nedeländerna. Efter allt fler problem uppdagades och läkemedelsverkets uttalande skulle jag dock inte använda NeuLash igen.

Xlash

Xlash har kommit att bli ett väldigt populärt alternativ bland franserumanvändare. Det relativt länge men har på senare år använts och omnämnts allt mer. Precis som med andra ögonfransserum har Xlash varierande betyg bland konsumenterna. Vissa är helt frälsta medan andra är besvikna på resultaten och några har upplevt obehagliga bieffekter. På Xlash webbsida kan man läsa att fransserumet säljs i 20 länder och har använts av flera miljon personer. 

Xlash effekt

Enligt Xlash själva ska serumet kunna öka fransarnas längd med 70%, volym med 33% och tjockhet med 22%. Som nämnts tidigare varierat resultaten, vissa har fått väldigt bra resultat medan andra inte märkt så stor skillnad. En del av besvikelsen skulle också kunna hänga ihop med priset. Xlash har legat i det övre prisspannet men nu kan man hitta serumet i den medelprisklassen. Den mindre förpackningen, 3 ml, kan köpas för ca 400 kr. 

Xlash pro

Näringsserumet finns också i en variant som kallas Xlash Pro. Förpackningen innehåller då dubbla mängden serum, 6 ml. Priset för denna produkt är ca 600 kr. Xlash Pro säljs också tillsammans med Xbrow Kit som ska ge samma typ av effekt som fransserumet men för ögonbrynen.

Xlash serum

Även om namnet är Xlash har de även andra typer av näringsserum. I sortimentet finns produkter för fransar, bryn och även läppar. De är långt från ensamma om att erbjuda en produkt för ögonbryn. Det har blivit allt vanligare att användare även vill få tjockare och mörkare bryn och använde därför fransserum på sina ögonbryn. Producenterna uppmärksammade detta vilket lett till att flera tagit fram särskilda ögonbrynsserum.

Xlips är deras som är ett läppserum, vilket ska förstora läpparna. Läppserum är inte heller heller någon nytt, det har länge funnits läppcerat och läppglans som hävdat att de förstorar läpparna. Effekten kan variera väldigt mycket mellan olika märken och även mellan olika personer, den är dock alltid tillfällig. Vissa kan också uppleva att det är obehagligt att använda läppserum för det sticker i läpparna. Fransarna är i dock i fokus för Xlash och man kan kan därför hitta olika ögonfransserum samt mascara.

Är Xlash farligt?

Enkelt sagt är det inte farligare än många andra ögonfransserum, men det är inte helt ofarligt. Detta kan dock tolkas på två sätt. Å ena sidan är det inte mer farligt att använda Xlash än t.ex. NeuLash som beskrivits ovan. Men NeuLash stoppades ju också från den svenska marknaden. För å andra sidan är det fortfarande ett serum med ingredienser som man kan reagera på. Eftersom serumet används på fransarna som är nära ögonen kan reaktioner upplevas som extra obehagliga. Det ska sägas att det finns personer som har upplevt bieffekter av att använda Xlash.

Xlash bieffekter

Som nämnts ovan hittade Läkemedelsverket prostaglandinanaloger (PGA) i Xlash i deras tester 2012. PGA är något som man enligt Läkemedelsverket bör undvika då det kan leda till flera obehagliga symptom. Några av bieffekterna av PGA är rodnad och irritation runt och i ögonen, svullnad, klåda på ögonlocken och även färgförändring av iris och runt ögonen. I rapporten framgår att Xlash inte hade deklarerat PGA på innehållsförteckningen. Något som kan anses vara missvisande och helt klart kan ifrågasättas.

Rapporten genomfördes dock 2012 så det är nu ganska många år sedan och Xlash kan ha ändrat sitt recept. Märket säljs uppenbarligen på den svenska marknaden, medan vissa andra märken/produkter stoppades. Det finns också bloggare och influensers som hävdar att produkten är säker och inte innehåller skadliga ämnen. Enligt Xlash själva innehåller ögonfransserumet naturliga ingredienser. Samtidigt är det flera som skrivit om att de slutat använda Xlash p.g.a. reaktioner.

Allergiska reaktioner av fransserum

Man ska också ha i åtanke att det finns risk för allergiska reaktioner. Det finns många som är allergisk mot olika kosmetiska produkter. Vilka ämnen en viss person är allergisk mot är inte alltid självklart. Så även om en produkt inte innehåller ”farliga” ämnen kan man ändå reagera på produkten. Vad det är för typ av reaktion kan också variera och även hur stark reaktionen är. Medan andra inte reagerar även om en produkt innehåller ett ”farligt” ämne.

Som nämnts ovan använde jag NeuLash, som också innehöll PGA, i flera år och upplevde aldrig några bieffekter. Många andra fick dock flera skrämmande bieffekter och NeuLash stoppades i Sverige. Så det är svårt att säga vad som är bra eller säkert och vad som är farligt eller skadligt.

Bästa ögonfransserum

Vilket ögonfransserum som är bäst beror på flera faktorer. Först och främst behöver man fastställa bäst på vilket sätt. Menar man vilket som är säkrast eller ger bäst effekt. Oftast menar man förmodligen det som ger bäst effekt. Då är nästa faktor, söker man bästa ögonfransserumet oavsett vad det innehåller. Se ovan angående att flera ögonfransserum och ögonbrynsserum har visat sig innehålla ämnen som inte bör användas, t.ex. PGA.

Välj ett säkert ögonfransserum

Man bör fråga sig ”Vill jag använda ett serum som riskerar att ändra min ögonfärg” och ”Vill jag riskera att mina ögon blir röda och kliar?” Även om produkten utsetts till ”ögonfransserum bäst i test” kan det vara värt att välja ett annat märke. Man använder oftast ögonfransserum för att känna sig finare, det brukar ge motsatt effekt att ha irriterade och svullna ögon. Det kan vara värt att ta en extra titt på vad serumet faktiskt innehåller innan man använder det.

Effekten kan variera

Ytterligare en faktor är att effekten av fransserum kan variera mellan olika individer. Någon kan få väldigt stor effekt och någon annan får knappt någon effekt alls av samma serum. Så även om du använder ögonfransserumet som fått bäst i test kanske det ändå inte fungerar lika bra på dina fransar. Därtill kan det påverkas av hur man använder serumet.

Hur man använder ögonfransserum

Ögonfransserum ska användas på fransarna, de flesta serum ska man försöka att inte få på själva ögonlocket. Det kan vara svårt, det är en väldigt liten yta och det är av uppenbara skäl svårt att se när man penslar ovanpå fransarna. Du bör dock göra sitt bästa för att försöka pensla på fransarna, inte på huden och framförallt inte i ögat. Instruktionerna kan skilja sig åt mellan olika serum men ofta ska man stryka på oftare i början. Så den första tiden (2-5 veckor) ska man stryka på två gånger per dag och sedan kan man övergå till en gång per dag.

Följ instruktionerna för ditt serum

När du har penslat på serumet bör du inte tvätta ansiktet strax efter. Precis som att man bör vänta med att äta något efter att man borstat tänderna. Så det kan vara lämpligt att använda serumet på kvällen, när du ska gå och lägga dig. Ska man pensla en andra gång kan du göra det på morgonen innan du sminkar dig. Det är viktigt att inte slarva. Missar du någon gång gör det inget men missar du var och varannan pensling så kommer det såklart påverka resultatet på dina fransar. En anledning varför vissa inte får så bra effekt kan vara att man inte följt instruktionerna för produkten.