Nomader i husbil

Vi har ett par vänner som dragit ut på en tur med husbil. Det blir ju allt vanligare med jobb hemifrån och de båda hittade tjänster som de kunde göra på distans. Sedan köpte de en husbil till en rimlig slant. Den är lite äldre men okej skick. Så efter att de fräschat upp den och piffat till insidan blev den ett litet men bra mobilt hem. Eftersom det är kan vara bökigt att köra runt med en husbil inne i städer köpte de också en liten motorcykel.  Sen åkte de ut på tur runt i Europa.

De har övernattat på campingar och rastplatser där de känt för att stanna till. Det enda styrande är vart de känner för att åka och att det finns wi-fi. Jag har varit inne på det förut, hur viktigt det är med wi-fi för oss när vi är ute och reser. Detsamma gäller oftast de som jobbar på distans. Dock är det sällan ett problem nu för tiden. De flesta ställen har wi-fi och det finns bra och billiga alternativ för mobildata.

Jag skulle gärna göra samma resa, det verkar vara så otroligt skönt och det är sn frihet. Man kan vakna upp på olika ställen varje dag om man vill. Eller stanna så länge man känner för det om man hittar en plats man älskar.

Resa ekonomiskt

Det är heller inte oöverkomligt. Man behöver förstås startkapital för att köpa husbilen, men det är betydligt billigare än att köpa en bostadsrätt eller hus. Eftersom man inte betalar fast hyra kan man få ner sina levnadsomkostnader. Däremot bör man ha med i beräkningen att det tillkommer andra kostnader, som campinghyra, el, vatten och bränsle. Dessutom bör man se till att ha en buffert eftersom fordon brukar behöva underhåll och något kan plötsligt gå sönder. Men därutöver är det ett tämligen lätt sätt att se mer av världen.

Jobbet då? Det finns många distansjobb, särskilt inom vissa branscher. Kan man programmera eller jobbar med marknadsföring är det en väldigt bra grund, likaså inom ekonomi och även IT. Jobb inom dessa branscher finns ofta på distansbasis och de är oftast relativt välbetalda. Har man inte kunskap inom något av dessa områden finns också okvalificerade distansjobb. Exempelvis inom content writing, då man jobbar med att skriva texter. Det är ett bra jobb för att man kan själv sätta sina tider, vilket kan vara bra när man reser. Man kan också hitta jobb inom kundsupport, mötesbokning och försäljning hemifrån. Dessa jobb är oftast mer fokuserade på vissa tider och kan också vara provisionsbaserade. Vilket gör att det blir svårare att följa en budget eftersom inkomsterna kan variera månad för månad. En viktig aspekt med distansjobb är att ha självdisciplin.

Inför nomadliv på vägen

  • Sök distansjobb (här finns en lista med olika plattformar https://svenskanomader.se/arbetsliv/vi-listar-distansjobb-plattformar-online/ )
  • Sparande för att köpa ett fordon (husbil, van eller husvagn)
  • Buffert
  • Läsa på om fordonet och förbereda sig ifall man blir strandsatt
  • Göra en resplan (även om man kan modifiera den senare)
  • Läs på om respektive land och ort och kolla priser
  • Du spara pengar genom att t.ex. köpa mat i Tyskland innan du åker till Schweiz
  • Gör en månadsbudget
  • Lär av andra nomaders historier – t.ex. bloggar och forum
  • Man kan också gå med i fb-grupper för tips på olika platser