När olyckan är framme

I samarbete med HittaSMSLån.com

Jag har tidigare skrivit om att jag behövde dra åt svångremmen ett tag för att spara pengar. Även om det finns betydligt roligare saker i världen än pengar är de ändå väldigt bra att ha. Därför är det viktigt att försöka ha ett sparande för boende, nöje, resor och framförallt en buffert för oförutsedda utgifter. Har man inte en buffert och olyckan är framme sitter man i en riktigt knivig sits. Det finns förvisso nödlösningar som olika lån, t.ex. tar vissa smslån när det krisar. Jag förstår de som väljer den vägen när de hamnat i en ekonomisk krissituation, för vad är alternativet?

Problemet är att när olyckan är framme behöver man pengar NU. Det spelar ingen roll att man kan snåla in kommande månader för att spara ihop pengarna. Ett vanligt exempel är att bilen går sönder eller att man plötsligt står utan jobb. Men ett av de mest akuta exemplen är tandproblem, som tandvärk eller att bita av en tand, så man knappt kan äta. Det är något som tyvärr händer de flesta någon gång under livet. Just när det gäller tänderna är det extra tråkigt eftersom det kan medföra en sån förfärlig smärta. Dessutom brukar det kunna innebära väldigt stora kostnader för att åtgärda problemet.

Akut tandläkartid

Jag kommer ihåg för några år sedan då jag fick en infektion vid en visdomstand som var på väg upp. Det gjorde så fruktansvärt ont, jag kunde nästa inte äta och fick sova sittandes. Trots att jag tog alvedon och ipren gjorde det ändå för ont att ligga ner. Efter 3 dagar (med nästintill ingen sömn) insåg jag att det blev inte bättre, bara värre, och ringde tandvården. Morgonen efter fick jag en akuttid och någon dag senare mådde jag bra. Jag hade tur för jag hade tandvårdsbidrag innestående och därmed blev inte räkningen så saftig. Men annars hade det blivit en ganska stor oförutsedd utgift den månaden.

I en sån situation kan man inte gärna vänta tre månader tills man sparat ihop pengarna till tandläkarkostnaden. Det bästa är förstås att spara ihop innan olyckan sker. Så att man har en buffert om, eller när, det kommer upp någon sådan oförutsedd utgift. Men har man inte en buffert är det ändå bra att det finns möjlighet att låna för att kunna åtgärda problemet omedelbart. Så får man spara in på något efter händelsen istället för innan, för att betala av skulden.