Lärdomar från Malta

Vi har träffat flera människor som jobbade hemifrån på malta. Ett flertal av dessa var egenföretagare, bl.a. en kille som vi pratade lite mer med. Han berättade om hur han startat sitt företag, saker som man behöver tänka på och problem som kan komma upp. Han tog också upp svårigheterna som kan uppstå om man vill starta företag i något annat land. Som i hans fall ville han starta bolag på Malta när han hade provat bo där ett tag och kände att han ville vara kvar.

Jag sökte på internet och hittade hel del bra information. Det är förvånansvärt mycket att hålla reda på och förbereda sig inför om man vill ha eget företag. Bara en sådan sak som vad gör man om en kund inte betalar sin faktura? Eller ännu värre om flera personer inte gör det. Det finns många risker som företagare, både aspekter som man kan och inte kan påverka.

Starta eget företag

För de som funderar på att starta företag har jag skrivit en kort beskrivning med saker som är bra att tänka på. Att starta, eller till och med driva, företag behöver inte vara så svårt. Det kräver dock att man undersöker och läser på en del och är beredd att lägga mycket tid och engagemang.

Till att börja med behöver man förstås en affärsidé, som är hållbar och kan vara lönsam. Man behöver också kunna ta betalt för sina produkter/tjänster. Därför är det bra att använda sig av en fakturamall för att få till en lättförståelig och korrekt faktura. Det är ju viktigt att kunden förstår fakturan för att man ska få rätt betalt. Här finns en länk som kan hjälpa dig hitta en lämplig fakturamall. Där finns fakturamallar för flera olika program (bl.a. Word och Pages) inkl instruktioner för vad som ska finnas på fakturan.

Läs på

Men innan man börjar fundera på fakturamallar, företagslokaler och reklam bör man lägga en god grund.  Lär dig grunderna i företagande, många har ofta en del kunskaper om detta från familj, vänner eller tidigare jobb. Som hur startar man ett bolag och då behöver man först ta reda på vilken bolagsform som passar bäst. Bara den här biten kan kännas läskig, för man är osäker på vart man ska vända sig. Man kan börja med att kolla på Skatteverket och Bolagsverket och googla så får man fram många bra svar.

Man behöver förstås ta betalt för sina produkter/tjänster och naturligtvis även betala sina leverantörer. Här är det viktigt att ta reda på hur mycket moms man ska betala, när man ska betala och hur man redovisar det korrekt. Det här är en väldigt viktig del då man inte vill göra sig ovän med staten. Missar man momsinbetalningar eller gör sig skyldig till bokföringsbrott kan det få rätt så allvarliga konsekvenser. Det är inte min mening att skrämmas, låt det inte avskräcka dig. Jag vill bara trycka på hur viktigt det är att sköta ekonomin rätt och bra. Många av svaren kan du hitta på Skatteverket, där kan man också kolla bolagets skattekonto (beroende på bolagsform).

Betalsätt

När man ska ta betalt finns flera betalsätt, vilket/vilka som är bäst beror på verksamhet. I vissa fall bör man erbjuda flera betalsätt, t.ex. om man har en e-handel, och i annat fall kan det räcka med ett. Ett vanligt betalsätt är faktura, av flera anledningar. Det går snabbt att starta upp, man behöver inget samarbete som man gör vid t.ex. kortbetalningar. Man har dessutom inga extra kostnader, om man gör fakturorna själv. Andra betalsätt kan ta en avgift i form av en fast summa eller en viss procent av köpesumman. I vissa branscher är faktura i stort sett ett krav, särskilt när man göra affärer med andra företag, B2B (business to business).

Facebookgrupper

Beroende på verksamhet finns det många andra saker att tänka på och göra. Exempelvis om man vill starta en e-handel behöver man förstås en webbsida, vilket kan vara ett projekt i sig. Ska man sälja produkter behöver man hitta och starta samarbeten med leverantörer. Detta är dock inte något som jag kommer gå in närmare på i det här inlägget.  Det finns mycket bra information på internet och jag kan rekommendera att kolla på Facebook efter specifika grupper. Där kan man hitta grupper som verkar inom samma bransch och man kan få många tips och bra info. Du kan hitta grupper om i stort sett allt så det är verkligen värt att kolla närmare på.