Kurs i HLR

I samarbete med HLR Proffsen.

Jag har insett att jag skulle behöva ta en ny kurs i HLR (hjärt- och lungräddning). Eftersom vi har eget företag funderar jag på om vi skulle ha bokat ett kurstillfälle. Flera av våra vänner har också företag så vi skulle kanske kunna gå ihop tillsammans. På så sätt är vi fler som lär oss och det blir förmodligen lite billigare. Som egenföretagare har man ju faktiskt det ansvaret själv, både på gott och på ont. Å ena sidan får man inget gratis, det finns ingen arbetsgivare som bokar in kurser, fortbildning eller andra aktiviteter. Men å andra sidan kan vi ju då bestämma helt själva vilka kurser vi vill boka och vad vi vill lägga pengar på.

Kurs i hjärt- och lungräddning med hjärtstartare

Jag kom att tänka på att vi kunde gå ihop när var inne på HLR proffsens sajt. De har kurser för upp till 12 personer, eller till och med fler om utrymme finns. Då känns det lite onödigt att boka en kurs för bara två personer. HLR proffsen har flera utbildningar men den som jag fastnade för var hjärt- och lungräddning med hjärtstartare. Där får man bl.a. lära sig att utföra HLR, hur man ska agera vid luftvägsstopp samt när och hur man ska använda hjärtstartare. Hjärtstartare var inte så vanligt när jag gjorde senaste kursen i HLR så det skulle jag gärna vilja lära mig. I och med att det blir allt vanligare med hjärtstartare blir det allt mer aktuellt att lära sig hur de fungerar.

Att våga använda kunskapen

En väldigt viktig del av en HLR-kurs är att träna på att våga ingripa. Jag kommer ihåg efter min första HLR-kurs, kursen var bra men jag visste att jag inte skulle våga göra HLR om någon föll ihop. Känslan av osäkerhet och rädslan för att göra fel var alldeles för stor.

Efter ytterligare två kurser, med inte allt för lång tid emellan, började jag känna mig mer säker. Först då kände jag att jag faktiskt skulle våga ge hjärt- och lungräddning om det skulle behövas. Poängen är ju faktiskt inte bara att man ska veta hur HLR fungerar utan kunna genomföra det om något skulle hända. Man räddar ingen på att i teorin veta hur man gör. Av den anledningen tror att det är extra viktigt att hålla kunskaperna färska och ta en kurs nu och då. Som jag ser det bör man ta en kurs så pass ofta att man känner sig bekväm med att utföra HLR. Något som jag själv misslyckas med. HLR-kurs är en av de saker som jag borde prioritera, för det är så viktigt att kunna, men som blir bortglömt. 

Nya direktiv

Nu är det så pass länge sen jag gick en kurs att jag behöver uppdatera själva hjärt- och lungräddningen. För jag vet att antalet kompressioner + inblås har ändrats. Det var faktiskt tack vare en diskussion om direktiven för HLR som jag insåg att jag borde gå en ny kurs. En vän var så säker på att det var 15 (kompressioner) + 1 (inblås) och en annan sa 30 (kompressioner) + 2 (inblås). Första vännen fick till sist ge med sig och erkänna att det var länge sen denne gick en HLR-kurs. Medan den andre är dykinstruktör och har därför regelbundna HLR-utbildningar. Därmed visste denne att det nu är 30+2 som gäller.

Förhoppningsvis är det några av våra vänner som vill vara med också. Jag har aldrig faktiskt tidigare tänkt på att vi kanske skulle kunna gå ihop med andra företagare. De flesta av oss är inom helt olika branscher så det faller sig oftast inte naturligt. Men just såna kurser som HLR är ju något som alla har behov av, oavsett verksamhet. Vissa måste kunna HLR p.g.a. deras verksamhetsinriktning, men även för andra är det viktigt. Som för oss, det finns inget krav på att vi ska kunna HLR men det är något som alla kan ha nytta av att kunna. Inte som företagare utan som individ.

Man vet aldrig vad man hamnar i för situationer. Hellre kunna HLR och aldrig behöva använda det än att inte kunna det ge hjärt- och lungräddning om man hamnar i en situation när det behövs. Det kan ju faktiskt handla om liv eller död.