Inför en resa till Island

Norrsken på Island

Så till sist i serien om Island, lite information om ön. Om du, som jag har blivit såld på idéen att resa till Island får du här lite info och tips. Sånt som kan vara bra att veta innan man åker till denna vackra ö.

Mitt i norra Atlanten ligger ett land som heter Island. Det är en stor ö med 309.000 invånare. Till skillnad från de övriga nordiska länderna är Island en republik, det vill säga att landet styrs av en president. Antalet turister på Island har under de senaste åren ökat drastiskt och det finns stora anledningar till det. En av dessa är naturen som lockar människor från hela världen till detta paradis.

Island, utsikt över Reykjaviks kust

Att besöka Island är värt det

Har du planerat att åka någonstans så borde du åka till Island. För det första är det ett fantastiskt ställe att vara på eftersom du alltid kan koppla av där. Till exempel kan du besöka olika vattenfall och aktiva vulkaner på Island, vilket kan vara ett äventyr. Under vintern kan du bada i en gejser där vattnet är varmt. För det andra kan det isländska språket få dig att uppleva en känsla av vikingatiden.

Bilsemester på Island

Klimat och väder på Island

Beroende på var i landet du befinner dig så kan du uppleva olika temperaturer. På sommaren brukar det vara varmare i norra delen av Island medan på vintern är det helt tvärtom. Klimatet i landet är milt, vilket beror på Golfströmmen. När du är utomhus ska du alltid se till att ha varma kläder, en jacka samt ett paraply med dig då det ofta kan hända att det blir regn och kyla. Vädret kan skifta snabbt. Även om det är varmt och soligt kan det plötsligt bli regnigt och kallt.

Utsikt över berg på Island
Makalös utsikt går att hitta i stort överallt på Island. Här kan vi se berget móskarðhúkar.

Rese- och sjukförsäkring

Som turist är det viktigt att du både har rese- och sjukförsäkring om något oväntat skulle ske, till exempel om du blir sjuk under resan eller råkar ut för någon skada.

Visum

Om du är svensk medborgare behöver du inget visum för att få besöka Island. Däremot ska du ha ett nationellt ID-kort eller ett pass från polisen.