Hur blir man content writer?

Jag skrev ett tidigare inlägg om att jobba som skribent/content writer. Det här är en fortsättning då jag också förtydligar några saker.

Hur blir man content writer?

Är du intresserad av att bli content writer finns det många företag som söker skribenter. Hur många uppdrag som finns tillgängliga kan dock variera. Du kan också anmäla dig som skribent hos flera textförsäljare. Det finns också möjlighet att korrekturläsa och redigera texter. Man behöver dock oftast jobba som skribent ett tag först. Korrekturläsaren/redigeraren är delvis ansvarig att se till att texten håller måttet innan den går vidare till beställaren. Det är därför viktigt att den personen är rutinerad och vet vad som förväntas.

Exempel på textbeställningar

Beställaren är en e-handel, Karinas kuddar, som vill beställa texter till några produktkategorier. Karina skriver en beskrivning för varje kategori – kuddfodral, innerkuddar och prydnadskuddar – och vad hon vill att produktbeskrivningarna ska innefatta. Beskrivningen innefattar följande information.

  • ”Produktbeskrivning Prydnadskuddar”
  • Antal ord: 200
  • Webbplats: karinaskuddar
  • Beskrivning: Produktbeskrivningen ska vara i webbplatsens ton och vara skriven i ”oss-perspektiv”. Beskriv kort vad prydnadskuddar och hur man kan använda dem. Skriv sedan om vårt sortiment på Karinas kuddar.

Textbeställning för resesite

  • ”Reseguide för Paris”
  • Antal ord: 1000
  • Nyckelord: Paris, resa
  • Webbplats: Texten ska användas på en site med olika reseguider. Reseguiderna är huvudsakligen om större städer i Europa och fokuserar på resenärer som ska åka över en långhelg.
  • Beskrivning: Texten ska innefatta rubrikerna nedan. Utöver dem får du gärna använda din egen kreativitet och lägga gärna in egna tips. Om Paris, Resa till Paris (inkl möjliga transportsätt), Boende i Paris, Mat i Paris, Sevärdheter i Paris, Årstider i Paris, Vad får man inte missa i Paris?

Det är viktigt att man läser instruktionerna noggrant och följer dem. Annars är risken att man behöver skriva om texten eller att man får ett lågt betyg av beställaren. Till exempel i det andra exemplet är det nyckelord angivna. Det är då viktigt att man har med dessa nyckelord, dock inte alldeles för mycket. Beställaren har också angivit underrubriker i texten som ska vara med. Då är det viktigt att man tar med dessa för att texten ska bli godkänd. 

Föredelar med content writing

Den största fördelen är friheten. Eftersom det är platsoberoende kan man jobba vartifrån man vill och man kan jobba heltid eller ha det som extraknäck. Man väljer själv hur många uppdrag man accepterar och när man skriver texterna. Vilket innebär att man kan själv välja hur man förlägger sin arbetstid, tidigt på morgonen, dagtid eller nattetid. Man kan också välja att skriva lite varje dag eller ta många uppdrag några dagar och sedan vara helt ledig. 

En annan fördel är att man får möjlighet att lära sig mycket. Flera texter kan kräva lite research och då får man chansen att läsa på om olika ämnen. Då kan man också leverera en text inom samma ämne snabbare vid ett senare tillfälle.

Vem passar jobbet för?

De flesta kan nog lära sig att bli skribent om man vill, men vissa egenskaper underlättar. Man bör vara van vid datorer eftersom arbetet är helt datorbaserat. Ska man ha en hyfsad timpeng är det också bra om man har hyfsat tempo på tangentbordet. Desto kortare det tar att skriva en text desto bättre timlön. Det är också bra om man är vetgirig och gillar att läsa på och lära sig om nya områden. Dessutom underlättar det om man inte är allt för analytisk och väger varje ord länge. Man behöver hitta en balans mellan effektivitet och kvalitet. Risken är annars att varje text tar allt för lång tid att skriva. Återigen så påverkar det timlönen och blir den för låg är det kanske helt enkelt inte värt det.

Vill man resa är det ett suveränt jobb, då kommer friheten väl tillpass. Det kan också vara ett lämpligt jobb när man är föräldraledig eftersom man kan skriva hemifrån. Eftersom det inte kostar något, förutom lite tid, kan man enkelt ge det ett försök. Det är ingen jobbintervju utan man skapar ett konto och gör några test för att visa att man kan språket. Sedan är man redo att ta uppdrag och tjäna pengar.

Jag önskar dig lycka till!