Groddningen fortsätter

grodda-mungbonor

Nu har det gått ett par dagar och både kikärtorna och mungbönorna tar sig fint. Kikärtorna har inte grott så snabbt som det stod att de ska groddas. Jag funderar på om det kan vara för att de legat i ett skåp ett längre tag. De verkar dock inte vara något fel på dem, det tar bara lite längre tid. Sakta med säkert kommer det fram groddar och de smakar fräscht och krispigt.

Lätt att grodda

De behöver någon dag till men hittills är jag nöjd. Det har gått väldigt smidigt. Jag har hällt på vatten två gånger per dag och sedan ställt burkarna upp och ner så att allt extra vatten runnit ut. Sedan har de fått stå och vänta. När det varit som varmast har jag ställt in dem i kylen, vilket naturligtvis också påverkar groddningen. Det får hellre ta lite längre tid och bli bra än att mungbönorna och kikärtorna blir dåliga.

kikartor-groddas
Kikärtor som blötlagts och groddats 1,5 dag. Vatten silas av med silduk.

Jag lät en burk kikärtor stå framme dygnet runt. Dessutom glömde jag skölja dem en gång och de blev dåliga. Det var början till mögel i hela burken, så jag kastade dem. Som tur var hade jag bara tagit några styckna för att testa.