Grodda sesamfrö

grodda-sesamfron

Ja, mer groddar. ?

Jag har fastnat i grodd-träsket. Nästa projekt är att grodda sesamfrön. Hittills har jag groddat bönor och baljväxter för att de blir så goda att ha som tillbehör, i sallad och på macka. Jag älskar krispigheten och smaken av t.ex. groddade mungbönor. Därtill är det väldigt ekonomiskt eftersom torkade baljväxter mm är väldigt billiga och det blir så mycket mer av dem när man groddat dem.

Få ut mer näring

När jag läste om olika baljväxter som man kan grodda insåg jag att det finns många fler fördelar. Mycket av maten jag äter skulle jag ta upp mycket bättre om jag blötlägger och/eller groddar den. Många av näringsämnena tas upp bättre om man blötlagt t.ex. bönor, fröer och nötter. Att vissa produkter bör tillagas för att människan ska kunna ta upp vissa näringsämnen visste jag.

Exempelvis bör tomater värmas upp för att lykopenet i tomaten ska bli verkningsfullt. Det är önskvärt då lykopen är en antioxidant och väldigt bra för kroppen. Så vi vill gärna ha så mycket som möjligt av det. Jag visste däremot inte att det är fördelaktigt att t.ex blötlägga nötter. Det är bra av samma anledning, för att kroppen lättare och bättre ska kunna ta upp näringsämnena. Nötter groddas inte men ett par timmars blötläggning hjälper kroppen på traven att få i sig de bra näringsämnena. Därtill kan man blötlägga fröer, och de kan man också grodda.

Där uppkom idén att testa att grodda sesamfrön. Så nu väntar jag förväntansfullt på att se resultatet av de små fröna.