Grodda baljväxter

blotlagda-baljvaxter

För ett tag sedan läste jag om att grodda baljväxter och tänkte att det måste jag prova. Det verkar vara ett tacksamt projekt för att det mestadels sköter sig själv. Man behöver bara sätta igång processen och därefter bara vänta och skölja baljväxterna ett par gånger om dagen. Jag har hittat olika varianter, det skiljer sig något hur länge man ska låta baljväxterna stå i vatten. Vissa har också hällt av baljväxterna i en sil medan andra groddar dem i en burk med silduk på som man fäster med ett gummiband. Jag har valt att använda mig av brukar med silduk + gummiband.

  1. Skölj baljväxterna
  2. Lägg dem i vatten i 24 timmar, tänk på att de växer till ca dubbla sin storlek så välj en tillräckligt stor burk eller skål
  3. Häll bort vattnet och låt baljväxterna rinna av
  4. Häll dem i en burk eller skål, övertäckt (gärna mörkt men framförallt inte i solljus).
  5. Skölj dem morgon och kväll (med fördel oftare om du har möjlighet) Det är viktigt att baljväxterna inte blir torra. De ska dock heller inte stå blött, så häll alltid av allt vatten när du sköljt dem.
  6. Avsluta processen när du tycker att de groddats tillräckligt (efter ca 3-4 dagar för mungbönor, men det kan variera beroende på temperaturen där du förvarar dem).
  7. Du kan förvara dem i kylen i ca 5 dagar.

En vän testade detta för några veckor sedan och sa att det blir förvånansvärt stor volym i slutänden. Hon hade tagit en 5 dl-burk och hällt i 1,5 dl mungbönor. Redan efter att ha svällt bönorna i vatten såg hon att hon var tvungen att fördela dem på två burkar. När de groddats några dagar fick de ändå knappt plats i burkarna.

Grodda mungbönor

Jag har också valt att grodda mungbönor och köpte en påse med 1 kilo. Om det blir samma resultat innebär det att den borde räcka till ca 15 burkar. I så fall kommer varje färdig burk (med ca 5 dl groddade bönor) att kosta ca 2 kr. Fungerar det är det otroligt billigt så jag är väldigt spänd att se resultatet.

Grodda kikärtor

Jag testar också att grodda kikärtor. Jag gör då på samma sätt men enligt instruktionerna jag har hittat tar kikärtor kortare tid. Det ska stå 12 timmar i vatten och sedan groddas i 12 timmar. Så de ska förhoppningsvis vara färdiga redan om 1-2 dagar.