Så gör du en egen chokladkalender

Jag skrev nyligen ett inlägg om om mina planer för årets julklappar. Det blir adventskalendrar för hela slanten. Ifjol gjorde jag en egen julkalender till min sambo och han verkade tycka om den. Det var en choklad- och nougatkalender med ett hopplock av olika märken. 

Kalender av toapappersrullar

Själva kalendern tillverkade jag av 24 toalettpappersrullar som häftade ihop, med en häftapparat, till en julgran. Jag kommer inte ihåg hur jag hittade instruktionerna, men säkert via någon DYI-sida på Facebook. Det tog förvånansvärt lång tid men var inte så svårt, det svåraste var att hitta ett tillfälle att göra den utan att han såg.

Instruktioner för att göra kalendern

När alla toalettpappersrullar var fästa ritade jag ut en granform på ett stort ark grönt papper. Jag klippte ut två stycken likadana (eller typ likadana, p.g.a. inkompetens), till fram- och baksidan. Som pynt på granen använde jag klistermärken och ritade julgranskulor och glitter. Sedan skar jag ut en lucka för varje toalettpappersrulle på ena papperet.

Efter det lade jag in godis i var och en av toarullarna. Det var en blandning av Ferrero Rocher, M&M, Baci (italiensk choklad), Ritter, annan choklad och nougatbitar. I vissa av luckorna lade jag in en papperslapp med instruktioner istället, t.ex. titta under granen. Det var främst för att vissa bitar godis, som Ritter, fick inte plats i en toarulle. Dessutom kunde jag använde den dagen till något annat om jag ville, exempelvis för en aktivitet istället. Naturligtvis var det viktigt att ha en lista över vilka luckor som hade en lapp så att jag dagen innan eller på morgonen kunde förbereda dagens present.

När alla rullar hade innehåll limmade jag på en papperet på båda sidor. Sedan limmade jag på en bit brunt papper längst ned som representerade foten av granen. 

Granen blev både sned och vind men den verkade vara väldigt uppskattad. Någon med mer precision skulle nog få till en snyggare gran, men även med en lite skev gran är det ju överraskningen och att få en godsak varje dag  som är själva poängen. Så även om man inte är den mest händiga kan jag varmt rekommendera att ge det ett försök.

Perfekt som billig julklapp

Kalendern kan vara en perfekt julklapp för en tajt budget. Det kräver en del förberedelser men materialet är billigt och man väljer själv vad man vill fylla den med. För att göra en riktigt billig julklapp behöver du inte köpa något alls utan lägga i lappar. Antingen kan du skriva citat, ordspråk eller uppmuntrande och kärleksfulla ord. Du kan också ge bort upplevelser, såsom en extra god middag, lyxig frukost, massage, fika eller bad. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Det här behöver du för att göra julkalendern:

  • 24 toalettpappersrullar eller 12 hushållspappersrullar
  • Lim
  • Häftapparat + klamrar (kan ersättas med lim)
  • Sax
  • Mattkniv eller skalpell underlättar men det går bra med endast sax
  • 1 Stort ark av tjockt apper, grönt (eller den färg du vill ha granen i)
  • Liten bit brunt papper, till granens fot
  • Penna för att skriva datumen
  • Pynt – klistermärken, glitter, färgpennor
  • 24 presenter – t.ex. godis, prylar, lappar