Flyttplaner

Vi har bestämt oss för att flytta. Den här gången tänkte vi att det bör av till Prag. Att vi velat flytta har vi vetat länge, den svårare frågan har varit vart?

Att flytta till en ny stad

Vi har gått igenom många städer i sökandet efter vår nya hemstad. När vi rest någonstans har vi funderat på ”Kan vi tänka oss att bo här?”. Detsamma när vi träffat någon som talat väl om en plats. Problemet har varit att hitta ett ställe som uppfyller kraven och gärna så många önskemål som möjligt. Exempelvis är ett krav att jag ska kunna jobba där. Det innebär i sin tur att man behöver klara sig på engelska.

Därför vill vi flytta till Prag

Några av önskemålen är att det ska vara en större stad, finnas bra utbud av butiker (allt från livsmedel till kläder och inredning), restauranger och pubar. Jag vill gärna ha möjlighet till andra aktiviteter än bara dricka öl. Dessutom vill jag gärna göra utflykter och utforska vårt nya område så kultur, natur och historiska platser vore trevligt. Därtill vill vi resa mer så platsen skulle gärna ligga strategiskt till. Det är faktiskt just sistnämnda önskemålet som förde oss in på Prag. Vi har vänner som bor där och de reser väldigt frekvent. Eftersom Prag ligger i mitten av Europa är det relativt nära till det mesta. Det är också ett förhållandevis litet land så man kan utan problem ta tåg, buss eller bil till flera andra länder. En av våra vänner besökte tre julmarknader i tre olika huvudstäder under december. Prag förstås och Budapest och Wien som hon besökte en helg vardera.

Jobb i Prag

En av anledningarna till att vi valt bort Prag var språket tidigare. Vi var där och upplevde inte att engelska var helt gångbart och tjeckiska är allt för svårt för mig. Jag trodde det skulle vara svårt för mig att hitta ett jobb. Men hör och häpna, det finns till och med svenskspråkiga jobb där. Det är flera företag som anställer personal för svenska kunder och behöver därför svenskar. Det finns också en hel del engelskspråkiga jobb, utan krav på tjeckiska. Där är ju dock konkurrensen hårdare men jobben är också fler. Jobben är varierande, allt från kundsupport utan några krav på tidigare erfarenheter till högkvalificerade jobb inom ekonomi, juridik, marknadsföring osv. Detta öppnade upp för Prag igen och blev till slut staden vi bestämde oss för. 

Planen är att flytta i början av februari så vi har väldigt mycket att fixa innan dess. Stressen kryper på. Men än så länge är längtan starkare än stressen.