Egenföretagare och semesterersättning

Jag skrev i ett tidigare inlägg om svårigheter som kan finnas med att ta semester som egenföretagare. Det är dock något som kan underlättas av god planering. Men man behöver också se till att ha de ekonomiska förutsättningar som krävs för att vara ledig.

Som anställd har får man oftast semesterersättning på vårkanten, eller försommaren, eller så har man betald semester. Oavsett vilket har man då pengar till sina vanliga kostnader när man är ledig. Sedan underlättar det förstås om man har sparat ihop en semesterkassa, för att ha extra pengar att sätta sprätt på under semestern.

Ta höjd för ledighet

Som egenföretagare är det dock lätt att glömma att ta betalt för sin semesterersättning. Man behöver se till att det finns pengar både till dig som företagare och för att täcka företagets utgifter. Om man arbetar med någon typ av försäljning och denna är beroende av att man är verksam kommer inkomsterna att sina de veckor som man är ledig. Vissa mindre e-handlare har t.ex. stängt några veckor under sommaren, för att kunna vara ledig. Något som naturligtvis är viktigt, man behöver ta hand om sig själv och se till att få återhämtning. Jag kritiserar därmed inte att man har stängt. Däremot är det viktigt att ta höjd för inkomstbortfallet.

Har man en e-handel kanske man hyr ett lagerutrymme för sina produkter. Då måste man förmodligen betala lagerhyra även om man har stängt. Detsamma gällande el, abonnemang eller andra fasta kostnader. Därtill måste det förstås finnas pengar att betala ut semesterlön till dig som egenföretagare.

Lägg till ca 12%

Därför är det viktigt när man sätter sina priser att komma ihåg att de ska täcka ungefär 12% extra.  Det är den procent som oftast betalas ut som semesterersättning om man är anställd. Något som kan vara lätt att missa första året som egenföretagare. Samma problem kan uppstå för anställda som får sin semesterersättning utbetald per månad. Det kan kännas som att man får mycket pengar, men det är för att man ska spara de 12 procenten till semestern. Har man inte sparat semesterersättningen kan det bli kärvt under sommaren när man är ledig.

Som egenföretagare är man själv ansvarig för att det kommer in tillräckligt mycket pengar och att de fördelas korrekt. Så när du gör en beräkning för dina priser se till att ta höjd för ledighet.

Jag önskar er alla en härlig sommar, som det verkar är den äntligen på intåg.