Egenföretagare på Malta

När vi var på Malta mötte vi flera personer som jobbar hemifrån. På så sätt kan de bo vid Medelhavet, eller vart helst de känner för. Vi pratade mestadels med svenskar om det här, men även vissa andra nationaliteter. Det verkar vara förvånansvärt vanligt förekommande på Malta.

I och för sig är det kanske inte så konstigt. Om man vill leva söderut, med sol, värme och hav (som är något varmare än Östersjön) är Malta ett bra alternativ. Detta för att lokalbefolkningen är engelskspråkiga. De pratar maltesiska men p.g.a. att det varit en brittisk koloni pratar alla också engelska. Ironiskt nog pratar de äldre, som levde under koloniseringen, bättre engelska än vissa i den yngre generationen.

Detta medför inte bara att det är lättare i vardagen utan även kontrakt och liknande finns på engelska. Man är t.ex. inte beroende av en mäklare som pratar det lokala språket för att få tag i en lägenhet. Man kan utan större problem få tag på allt man behöver för att leva där. Avtal för internet, el, mobilabonnemang, boende och myndighetspapper t.ex. för att ansöka om maltesiskt ID finns på engelska.

De maltesiska lönerna är dock inte så höga och då finns två andra alternativ. Antingen kan man jobba för utländska företag (det finns många svenska bolag), t.ex. inom iGaming (som är väldigt stort på Malta) eller content writing eller så kan man ha eget företag. Det passar förstås inte alla att starta eget, men för vissa verkar det möjliggöra en väldigt härlig livsstil.