Egen havremjölk räddade fettisdagen

Paniken när jag insåg ikväll att det är fettisdagen imorgon, jag har ju inte bakat semlebullar! Det kändes som att det var för sent att börja baka bullar, så jag funderade på andra lösningar. Så kom jag på att jag har för mig att det är pannkaksdagen samma dag som semledagen. Vi pratade med en engelsk vän som gjort samma misstag som jag gällande datumet för årets fettisdag. Hon hade också kollat fjolårets datum och likt att jag tänkt göra semlor hade hon tänkt göra pannkakor.

Semlepannkakor

För ett tag sen såg jag någon på Facebook som gjort semlepannkakor och jag tänkte att det kan jag ju göra. Då blir det ju en kombination, en pannkakssemledag. Jag har mandelmassa och grädde (inte så god grädde, någon långtidsvariant, men likväl grädde) och pannkakor är lätt att slänga ihop imorgon bitti. Men så insåg jag att vi har ingen mjölk. Det var ju själva fan tänkte jag, vi har nästan altid mjölk hemma. Butikerna är stängda och ska jag ut och köpa mjölk imorgon och sen göra pannkakor? Nej, jag kan inte lägga hela dagen på det här projektet.

Men så kom jag på att vi har havregryn hemma, det är ju bara att blanda ihop lite havremjölk. Ärligt talat har jag inte riktigt fått snits på det här med mjölkskapandet. Jag har bara gjort det en gång förut och då hade jag havremjölk över halva köket. Det är faktiskt en historia i sig själv. Lärdom – använd inte tyg med en reva i som silduk.

Göra havremjölk försök 1

”Silduken” var egentligen ett örngott som gått sönder som jag klippt isär till bitar. Biten som jag använde var det en liten reva i, jag såg det men tänkte att det kan nog gå bra ändå. ? Fel! Dum idé!
Det gick bra tills jag försökte pressa ut vätskan, då utökades snabbt den lilla revan till ett stort hål. Vätskan kom ut i väldans fart, tillsammans med havregrynsmassa. Det var havremjölk och havregrynsklet på köksluckorna, golvet, diskbänken, mig, i stort sett överallt utom i silduken. Totala tiden, inklusive städning, för att göra mindre än en halvliter havremjölk blev ca 1,5 timme. ?

Försök 2

Så om man jämför med första försöket gick det väldigt smidigt den här gången. Det är fortfarande en bra bit från de 15 minuter som det verkar ta för vissa. Det tog ungefär dubbla tiden för mig, vilket jag tror går att korta ner bara jag får in rutinen. Oavsett så har jag nu allt som behövs för att göra semlepannkakor imorgon.