Driva företag på semestern

jobba utomlands

Som jag skrev i början av sommaren kan det vara svårt att ta ledigt som egenföretagare. Men samtidigt är det väldigt viktigt att ta ledigt och slappna av. Hur man löser denna ekvation varierar. Vi har valt att ta med jobbet dit vi åker, men i mindre skala. Jag vet att inte alla har möjlighet att göra detta så vi är väldigt glada att det funkar för oss. Vi försöker jobba undan sådant som vi kan göra i förväg och sen har vi med dator, surfplatta och telefoner när vi åker iväg.

När vi bor på hotell med frukostbuffé kan vi ta med datorn till frukosten. Först äter vi i lugn och ro, så lugnt det nu går om det är mycket folk. Sen, om det finns plats, sitter vi kvar med en kopp kaffe och en sötsak och öppnad datorerna. Ofta kan vi då beta av de viktigaste sakerna, kolla mailen, se om det kommit upp något akut o.s.v. Sen kan vi lägga undan jobbet och gå och göra något annat en stund. Vi tycker om att promenera runt i olika miljöer, antingen njuta av grönskan i naturen eller att titta på byggnader om vi är i en stad.

Om vi vet att vi ska vara borta hela dagen brukar vi ta med iPads. Vi vill ändå ta en fika eller lunch någonstans och då kan vi passa på att jobba en stund. I och med att det finns wifi nästan överallt är det sällan ett problem att hitta internet. Om inte annat åker vi oftast inom EU och då har man ju nu samma pris för mobildata som hemma. Detta har underlättat enormt mycket för oss.

Den plats där det varit svårast att använda telefonens data är i Skottland. Där var internet så långsamt på de flesta ställen att det knappt gick att använda. Vi var absolut inte förberedda på det, vilket försvårade en del för oss. Det gick dock bra att jobba runt bara vi visste om det. Då fick vi förlita oss på wifi istället och det gick finfint.

På totalen jobbar vi några timmar om dagen men däremellan har vi helt lediga. Vi tar tillvara på hela dagarna, njuter av god mat och dryck, slappar och upptäcker nya saker. Bara man kan koppla bort företaget mellan ”företagsstunderna” tycker jag att det funkar toppen. Det jag behövde träna på var att koncentrera allt till stunderna då vi jobbar och därefter koppla av. Nu tycker jag att det här är ett suveränt sätt för att kunna ta lite extra semester.