Jobba som content writer

Jag skrev i ett tidigare inlägg, Nomader i husbil, om olika typer av jobb på distans. En typ av arbete som kan bidra med mycket frihet är att jobba som content writer/skribent. Vissa har det som extrajobb, eftersom man ofta jobbar på ackord och inte har särskilda timmar. Om man har disciplinen att fokusera och har hyfsat tempo på tangenterna kan det inbringa en heltidslön. Nackdelen är just lönen, som heltidssysselsättning är det sällan ett särskilt välbetalt jobb. Dock är det ofta helt platsoberoende så man kan jobba från vart som helst i världen. Så bor man i ett förhållandevis billigt land räcker lönen betydligt längre.

Vad är content writer?

Content writer innebär att man skriver text, eller innehåll som det brukar kallas. Texterna är oftast till olika sajter – det kan vara allt från e-handlare till spamsidor och bloggar. Det går till så att ett företag sammanför skribenter och beställare. Ofta kan man skapa ett konto antingen som beställare eller som skribent. Beställaren kan på sin sida göra textbeställningar och skribenten kan  med sitt inlogg se de aktiva beställningarna. Som skribent accepterar man skrivuppdrag, d.v.s. beställningar, och ska sedan leverera inom en viss tid. Varje beställning har direktiv, så man kan utifrån direktiven/instruktionerna för att ta uppdrag som passar en.

Du som skribent kommer se instruktionerna tillsammans med ersättningen för texten. Beställaren brukar betala per ord vilket innebär att texten om Paris förmodligen skulle ge högre ersättning än den om kuddar. Däremot finns det också oftast olika prisnivåer så det beror på vilken ersättningsnivå beställaren har valt. Som du säkert förstår är det högre krav vid högre ersättning per ord. Beställaren kan förvänta sig att man lägger ner mer tid på texten. Vilket kan innebära mer research och/eller att texten får mer kärlek och omsorg så den är mer välskriven.

Skriva bra texter

Både för skribenten och beställaren är det också lämpligt om man väljer texter man kan något om. Detta kan vara särskilt tydligt när det gäller nischade textbeställningar, t.ex. om bildelar, smink eller bokföringsregler. Har man kunskaper om ämnet kan texten gå snabbt att skriva. Behöver man däremot lägga mycket tid på att göra efterforskningar, dessutom om ett område man inte kan något om, kan totala tiden för texten bli väldigt lång. Vilket innebär att ersättningen per timme blir väldigt låg.

Varje text granskas av en korrekturläsare/redigerare innan den skickas vidare till beställaren. Sedan har också beställaren möjlighet att neka texten om den är undermåligt skriven eller inte följer instruktionerna. Vissa företag som håller på med textförsäljning har också ett betygssystem. Beställaren ger då ett betyg till skribenten utifrån levererad text.

Oftast får man inte tillgång till de högre ersättningarna förrän man har skrivit en del texter och presterat bra. Detta eftersom beställarna som betalar mer har högre förväntningar och textförsäljaren vill förstås möta dessa förväntningar.