Capo Crudo

Förra veckan var vi på Capo Crudo i Valletta. Har du inte varit dit är det helt klart värt ett besök. Priserna är förhållandevis höga och man skulle kunna spendera många tusentals kronor på en trerättersmiddag. Till varmrätt har de t.ex. surf ’n’ turf med en halv hummer och kobebiff för ca 1300 kr (130€). Då var det, om jag inte missminner mig, 100 gram kött. Men det var också den absolut dyraste rätten på menyn. De har många exklusiva och dyra råvaror, utöver hummer och kobebiff har de bl.a. belugakaviar. Det finns dock också betydligt billigare alternativ.

Detta är något som speglar betygen som vi läste innan vi var till Capo Crudo. Vi slogs av att det var väldigt blandade betyg. Vissa beskrev det som fantastiskt, otroligt gott och de skulle definitivt gå dit igen, eller hade varit där flera gånger. Andra gav tämligen låga betyg, ofta med motiveringen att det var väldigt dyrt och att servicen var långsam.

saffransrisotto och hummerrisotto på Café Crudo

Otroligt god mat

Jag, som inte är något större fan av att äta kött, var väldigt glad över att hitta en risotto med saffran och vällagrad parmesan. Den var så otroligt god. Johan tog en liknande risotto men med hummer. Vi åt också hembakade kuvertbröd med olika smaksatta smör (dock alldeles för lite smör), havskräftor och carpaccio. Johan var väldigt nöjd med carpaccion och sa att det var den godaste han någonsin ätit.

Svenskar som vi är så hade vi bokat bord till 19.00, vilket är väldigt tidigt (vi var dessutom där tidigare än bokad tid). Jag i synnerhet tycker om att äta i ”svensk middagstid”. Detta leder till att restauranger ibland inte är öppna när vi går ut. Däremot om restaurangen är öppen får vi oftast bord och många gånger får vi en lugnare middag i början av kvällen. Denna gång var inget undantag, vi var ensamma i lokalen första timmen. Det bidrog förmodligen till den servicen vi fick. Vi blev ordentligt uppassade direkt från att vi satt vår fot inne i restaurangen. Så för vår del var servicen väldigt bra.

Utsikten från lokalen är fin, man ser Manoel Island och Sliema. Jag tror att det skulle vara ännu finare på sommaren när solen går ner. Strax efter att vi kom dit var det mörkt och det är förvisso fint med ljusen på andra sidan vattnet, men det syns inte jätteväl. Utifrån bilderna jag sett innan är utsikten bättre på dagen och särskilt stämningsfullt verkar det vara i skymning. Lokalen är fin och fräsch, även om inredningen inte riktigt är min smak. Lite kyligt men de hade värmare där inne så under middagen steg temperaturen något. Eller så var det vinet.

Överlag var lokalen och utsikten trevlig. På sommaren öppnar de taket, vilket säkert gör det ännu trevligare. Dock tror jag att det blir allt för varmt under mitten av sommaren. Som jag har förstått det kan de inte ha AC eftersom de har öppet i taket. Jag kan tänka mig att det då blir alldeles för varmt för att sitta och äta där under högsommaren. 

En väldigt bra kväll

På totalen var kvällen mycket lyckad med god mat, gott vin (Malbec) och trevlig personal. Därtill var det fullt prisvärt. Nu tog vi inte de absolut dyraste rätterna, men heller inte de billigaste rätterna och vi var övermätta när vi gick därifrån.