Buffert

Dagens fundering går kring buffertsparande. Jag vet flera som inte har någon buffert, eller som menar något helt annat när de säger buffertsparande. För mig är en buffert en säkerhet, ifall något oförutsett skulle inträffa. Allt från större utgifter som man inte var beredd på till att ens situation förändras. Om man förlorar jobbet kan man använda bufferten för att betala hyran och fasta utgifter ett tag. Hur långt tag varierar, det finns rekommendationer som säger ett halvår men även upp till års utgifter. De flesta jag hört/läst om siktar på att kunna täcka sina fasta utgifter under 3 till 6 månader.

Detsamma gäller om man blir sjuk, då kanske man dessutom har fler kostnader med sjukhusvistelse, medicin och ev. rehabilitering. Då kan ett ytterligare problem vara att man inte vet när man kan börja jobba igen. I ett sådant läge är ekonomin förmodligen det sista man vill oroa sig för. All energi går åt till att försöka bli frisk.

En av de vanligaste situationerna när man behöver en buffert är förmodligen vid oväntade större utgifter. Man kanske behöver göra ett större ingrepp hos tandläkaren eller bilen kajkar ihop totalt. Det är situationer då man behöver pengar på en gång. Börjar man spara när olyckan redan varit framme behöver man kanske vänta i flera månader. Något som inte är särskilt fungerande om man har fruktansvärd tandvärk eller behöver bilen för att ta sig till jobbet.

Buffertsparande

Allt detta säger egentligen sig självt. De flesta håller nog med om att det är bra att ha extra pengar för oförutsedda utgifter. Likväl är det många som inte har det. Sparande innebär att det finns ett par hundra kvar på kontot när man får lönen. Alternativt att bufferten egentligen är t.ex. semestersparande. Så en gång per år försvinner bufferten och används som semesterkassa. Efter semestern är då buffertkontot tomt.

Även om jag är en stor förespråkare för buffertsparande kan jag förstå varför man inte har en buffert. Framförallt förstår jag att det är svårt att få till ett kontinuerligt sparande. För att det är inte ett roligt sparande. Som kan ses i alla exempel ovan går pengarna till något tråkigt – hyra, el, tandläkare, bilverkstaden. Samtliga är ganska oinspirerande.

Buffert – tråkigt men ack så viktigt

Det svåra tror jag ofta är att motivera sig till att spara pengar utan ett särskilt mål. En buffert innebär oftast att pengarna bara finns där på kontot, det är inte associerat med en målbild. Till skillnad från t.ex. att spara till en resa. Då kan man se framför sig allt roligt man ska göra och ”vad skönt det ska bli att åka bort”. Det gör det lättare att välja bort den där godisbiten vid kassan eller att köpa den där t-shirten. Den där saken man valde bort gör att man kommer lite närmare sin resa. Bilden av resan gör sparandet lättare att motivera för man ser vad pengarna ska gå till. Dessutom är det ju något roligt som man ser fram emot.

Bufferten å andra sidan är så mycket viktigare för det är trygghet. Tryggheten att veta att man klarar kostnaden för en bilmekaniker, en ny vattenpump eller tandläkarräkning. Problemet tror jag är att det är något som är svårare att föreställa sig. Det är heller inte något som är roligt. En buffert går oftast till tråkiga saker, men ack så väsentliga. 

Hjälpmedel för sparande

Även om bufferten är viktigare kan uppoffringen kännas större när det inte går till något att se fram emot. Står man med en tröja i handen som man verkligen vill ha kan de 150 kronorna som den kostar kännas som betydligt bättre spenderade på tröjan än på ett sparkonto. Med tanken att 150 kronor gör ändå ingen större skillnad när jag behöver x antal tusen. För att inte tala om den lilla godisbiten som inte ens kostar en 10:a.

Det man kan prova är att föreställa sig att man sparar till något roligare, det kan göra det lättare. När man sedan sparat ihop summan man tänkt ha i buffert (bestäm det i förväg) kan man spara till den roliga saken. Har man svårt att spara överhuvudtaget finns det många bra appar och tillägg hos bankerna som kan vara till hjälp. Bland annat finns appen Dreams (kolla upp den!) och många banker erbjuder att avrunda kortköp uppåt och spara mellanskillnaden. Alltså om man köper något för 98kr så avrundas det till 100kr, resterande 2kr går in på ens sparkonto.

Det finns så många vägar att gå, man behöver inte gå snabbaste eller jobbigaste vägen. Många bäckar små bildar en hel å är ett väldigt passande ordspråk i sammanhanget. Vad som helst är bättre än att inte göra något alls. Det kommer vara så värt om, eller när, det där oförutsedda inträffar.