Att bjuda på det lilla extra

I samarbete med Profilexpress

Som företagare är det viktigt att sticka ut och hålla sina kunder nöjda. Jag uppskattar när företag gör det där lilla extra för att sticka ut ur mängden. Samtidigt vet jag att det kan vara svårt att komma på något originellt och hitta tid för det där ”extra”. Som småföretagare vet jag att det är inte hållbart med något som kräver mycket tid och pengar. Marginalerna är helt enkelt för tajta. Därför behöver man hitta något tids- och kostnadseffektivt.

En sak som ibland underskattas är att bjuda på godis. Särskilt godis med ens logo på, det kan kallas olika namn såsom profilgodis, reklamgodis eller företagsgodis. I stort sett alla gillar sötsaker så det är ofta uppskattat. Så när man har företagets logo på förpackningen är sannolikheten både större att kunderna kommer ihåg ens logga eller namn och associerar företaget med något positivt. Att bjuda på godis kräver i stort sett ingen tid alls, så första kravet – tidseffektivt – är uppfyllt. Det som skulle ta längst tid är nog att välja vilket godis man ska beställa. Jag var in på Profilexpress, som levererar reklamgodis, och insåg att det finns otroligt många sorters godis. Dessutom finns det många billiga alternativ, allt från choklad till fruktkarameller. Så det andra kravet – kostnadseffektivt – är också uppfyllt. Jag är glatt överraskad över Profilexpress stora urval av profilgodis och att de har så pass bra priser.

Vissa kanske tycker att det känns som en onödig utgift, men enligt mig är det ett väldigt prisvärt alternativ. Om man räknar på priset per kund så är det ofta inte många kronor. Priset är dessutom både för marknadsföring av loggan, potentiella köp eller återkommande köp och dessutom goodwill. Goodwill kan vara svårt att sätta ett pris på, men det är definitivt värdefullt. Eftersom en nöjd kund är mer benägen att ge ett positivt omdöme och rekommendera företaget till andra. Det är den bästa marknadsföringen man kan få.

Godis gav höga kundbetyg

Varför jag är så säker på att godis kan fungera är för att vi själva har testat det när vi hade en e-handel. Min sambo var finurlig nog att skicka med godis från första leverans. Många kunder blev glatt överraskade och det var något som ofta omnämndes i recensionerna som något mycket positivt. Alla som haft en e-handel vet att betyg och recensioner är otroligt viktigt. Kundnöjdhet är något som antingen kan locka många kunder eller skrämma bort dem. Godis verkar, åtminstone på den tiden, vara ett lätt sätt att öka kundnöjdheten. Naturligtvis behöver man ändå hålla hög service,  ha trevligt kundbemötande och bra produkter. Sötsaker kommer aldrig att kompensera för något av detta men däremot kan godis förmedla det där ”lilla extra”.

Hade vi tänkt på att skicka med profilgodis istället hade det förmodligen gett ännu mer effekt och dessutom blivit billigare. Eftersom man köper företagsgodis i storpack får man volymrabatt så det blir bättre pris per godisbit.

I vårt exempel drev vi en e-handel men profilgodis funkar bra för i stort sett alla typer av företag. Jag tänker på hur jag reagerar som kund. När jag besöker ett företag, butik eller restaurang som har godis händer det att jag stoppat en karamell i fickan. Senare hittar jag den godisen och jag tänker då på företaget ifråga. Därmed kommer jag också ihåg företaget bättre. Det i sin tur kan leda till att jag är mer trolig att vara en återkommande kund. Så överlag är jag mycket positiv till reklamgodis både som företagare och kund.