Baka eget bröd

Årets första egenbakade bröd är nu färdigt. Resultatet blev två sorter som båda blev helt okej. Det är inte första gången som jag ger mig på att baka bröd. Däremot är det inte något jag gjort allt för många gånger i mitt liv. Mitt minne sa att hembakat bröd är gått men lite väl jobbigt. Historiskt sett har det varit väldigt varierade resultat, allt från kaos och kollaps till riktigt gott bröd.

Jag kommer ihåg en gång när jag skulle baka bröd och jag lite väl kaxig. Jag gav mig på att ändra ett recept ganska mycket. Med tanke på resultatet var det för vågat för min kompetens. Man säger ”frisk vågat, hälften vunnet” men det stämde verkligen inte i det fallet. Kombinationen för mycket vätska tillsammans  med inte tillräckligt lång gräddningstid ger visst inte ett bra bröd. Att byta ut allt mjöl till andra sorter var nog inte heller min bästa idé. Brödbullarna var både kladdiga och gryniga på samma gång. Men fåglarna blev glada i alla fall, det blev mycket fågelmat den dagen.

Med det i åtanke var jag motiverad inför brödbaket men något restriktiv och förberedd på katastrof. Utifrån det tycker jag att det blev klart över förväntan. Jag förstår varför det blivit så trendigt att baka bröd. Om till och med jag klarar av det kan vem som helst lyckas.

Jästbröd och bakpulversbröd

Jag hittade två recept, ett bakpulversbröd och ett med jäst. Bakpulversbrödet är lite grövre, med olika sädesslag, och är mer smakrikt och har mer textur. Det är vetemjöl, rågmjöl och havregryn och dessutom lite vetekross vilket tillför extra textur som jag tycker om. Brödet innehåller äpple, morot och honung i så det är ganska sött så man kan med fördel ha lite extra smör.

Jästbrödet är enklare, både i smaken och att göra skulle jag påstå. Annars brukar jag tycka att jästbröd är lite bökigt och det tar så lång tid med jäsningen. Men det här brödet var väldigt enkelt och skulle inte jäsa. Det skulle bara vila i en plastpåse medan ugnen blev varm. Sen antar jag att ”jäsningen” sker i ugnen, som när man bakar med bakpulver.

Jästbrödet innehöll bara vetemjöl, vatten, torrjäst, lite socker och salt. Väldigt praktiskt, alla ingredienser är sånt man oftast har hemma och det var snabbt gjort.

Recept på bakpulversbröd

Bakpulversbrödet korrigerade jag efter vad jag hade hemma och det blev följande recept.

 • 5 dl vetemjöl
 • 0,5 dl vetekross (blötlagt i kokhett vatten, så det täcker krossen)
 • 2 dl havregryn
 • 2,5 dl rågmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • 0,5 tsk salt
 • 1 rivet äpple
 • 1 riven morot
 • 4 dl mjölk (vore nog bättre med filmjölk)
 • 0,5 dl honung

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser (allt från vetemjöl till salt i listan) i en bunke. De blöta ingredienserna (från 1 rivet äpple och nedåt) ska vara i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i den andra bunken. Smöra en form och häll i lite mjöl så det fastnar i smöret.

Häll i smeten i en större form, minst 1 L, eller i två mindre formar. Grädda ca 60-80 minuter för en stor form, jag gräddade brödet ca 75 minuter. Då hade det bildats en hård skorpa på utsidan. Har man två formar är behöver bröden naturligtvis inte gräddas lika länge. Förmodligen något mindre än en timme, ca 45-60 min. Testa med en sticka eller tandpetare, när brödet inte längre är kladdigt är det färdigt.

Om jag gör brödet igen tror jag att jag ska ha mindre sötma och framförallt mer vetekross. Jag tycker om konsistensen det ger så för min smak kan med fördel ha mer av det. Viktigt att tänka på är att man har behöver ha mer mjöl om man har mer kross och blötlägger den. För att kompensera den extra vätskan med krossen, för jag upplever inte att de suger upp all vätska.

Hur som helst så har årets brödbak hittills gått bra. Det är en lättnad och då känns det roligare att göra om det. Så det dröjer nog inte så länge till nästa bakning.