Att tänka på när man bokar boende i Rom

Vi har nu utforskat Rom lite mer och lärt oss en del. I synnerhet vad man bör tänka på när man bokar boende.

Vi märkte att flera av hotellen som finns är inte det vi i Sverige traditionellt skulle beskriva som hotell. Det är mindre ställen, mer som lägenheter där rummen har gjorts om till hotellrum. Man kan säga att det är som Airbnb. Förutom att vi hittade boendet via hotels.com och det verkar ingå mer och vara mer/bättre service överlag. Vi läste om denna typ av hotell och det verkar som att det här är relativt vanligt i Italien. En stor fördel är att man lättare kan hitta bra boende centralt, eller i området man önskar bo. Dessutom verkar det i många fall vara ett betydligt billigare alternativ än traditionella hotell. Det ska bli kul att se hur det ser ut när vi kommer fram.

”Turistskatt”

Ytterligare en sak som vi har lärt oss är att i Rom finns det en extra turistskatt som boendet ska ta ut. De seriösa aktörerna tar en avgift för den här skatten, det verkar som att de oftast specificerar den vid betalning. Mer oseriösa aktörer tar också ut den här avgiften, eller skatten, men den går inte till myndigheterna utan hamnar i deras egen kassa. Oavsett vilket kan det vara bra att ha i åtanke då den här avgiften sällan står med i priset som presenteras först. Den tillkommer ofta när man går vidare och ska boka. Det är som moms i USA, att det läggs på priset när man betalar. Det innebär att kostnaden blir högre än man först trodde.

Än så länge verkar dock resan kunna bli ett fynd prismässigt. I vanlig ordning är det boendet som gör att priset drar iväg. Flyget kostar bara några hundralappar per person enkel väg. Boendet däremot blir ofta mer kostsamt, särskilt när man åker till ens storstad och vill vara borta flera nätter.

När jag åker någonstans vill jag gärna stanna lite längre för att hinna se och uppleva så mycket som möjligt. Men då kostar det ju också därefter. Har man ett boende för ca tusenlappen, vilket det oftast landar på för oss, så blir det en många tusenlappar på en vecka. Jag tycker dock att det inte var så farligt den här gången. Vi stannar heller inte en vecka utan åker bara över en långweekend. Så det drar ju ner priset ganska mycket. Mer pengar över till god mat och dryck och kanske lite shopping. Jag längtar så mycket!