Att ta semester som egenföretagare

Att vara egenföretagare är på många sätt väldigt roligt och givande. Samtidigt är det många utmaningar, vissa är mer givna och andra sådant som man kanske inte tänker på. En sak som vissa glömmer bort är semester. När man är anställd har man rätt till semester, vissa får semesterersättning i handen och andra har betald semester.

Det är nog lätt att tro att man som egenföretagare kan vara ledig när man känner för det. Och visst finns det fördelar med att inte ha en chef som man behöver be om ledigt av. Jag ska inte sticka under stol med att det kan vara skönt att inte behöva ansöka om semester. Särskilt trevligt är det att slippa väntan på svar om huruvida man kommer få sina önskade dagar/veckor eller ej.

Svårt att ”ta ledigt”

Däremot fungerar det nog inte riktigt som vissa tror. Det kan snarare handla om att det är svårt att ens ta semester. Om man har mycket jobb under sommaren kan kanske inte säga nej, för man behöver ta alla uppdrag man får. Det innebär att istället för att ansöka om semester och kanske få någon vecka flyttad får man helt sonika ingen sommarsemester alls. Därtill är det inte säkert att man kan vara ledig när man har planerat en semesterperiod.

Det har hänt oss vid ett par tillfällen att vi planerat en resa men när vi väl åker kan vi inte vara helt lediga. Vi kan inte bara lämna datorerna på jobbet och åka iväg en vecka. Har vi något projekt som behöver bli färdigt måste vi jobba även om vi är på resande fot. Det kan vara en av nackdelarna med att vara egenföretagare. Men det är också något som man ofta kan planera runt. I alla fall om man är lite mer organiserad än vad jag är.

Vikten av planering

Jag har flera vänner som driver eget och är väldigt bra på att planera sin verksamhet smartare än vad jag gör. Har de återkommande kunder är de noga med att informera långt i förväg att de kommer ha stängt/vara borta. De ser också till att inte ta på sig projekt som kan komma i vägen för deras ledighet. Eller lägger upp en planering så att de kan beta av det som behövs innan och sedan göra resten efter ledigheten. Under semestern måste många ändå vara nåbara, åtminstone några gånger per vecka. Såsom att svara på mail och lyssna av företagets telefonsvarare och svara på ev. meddelanden.

Jag ska dock säga att vi har haft tur överlag, vi har inte behövt avbryta någon resa i alla fall. Vi har inte varit långlediga tillsammans på flera år, men vi har kunnat ta korta turer. Det fungerar för oss. Vi kan ta en dagsutflykter eller åka någonstans över en långhelg. På så sätt kan vi få välbehövlig ledighet och nya intryck.

Det viktigaste är att se till att man får någon form av återhämtning. Man kan ha olika strategier och huvudsaken är att man hittar något som passar en själv och ens eget liv. Lyckas man inte få in den återhämtning man behöver bör man ändra något. Risken är annars att det tar tvärnit.

Se till att ta hand om dig själv.