Att söka jobb utomlands

Jag har tidigare varit inne på hur man kan öka sina möjligheter att resa genom att jobba hemifrån/distansjobb. Det finns flera vägar dit, där vissa branscher är lättare än andra. Om man inte hittar något lämpligt distansjobb, eller inte vill jobba hemifrån finns andra sätt att ta sig ut i världen. Det finns många företag som söker folk som pratar både engelska och svenska. Fördelen med de svensktalande jobb är att man blir mer konkurrenskraftig endast genom att man kan svenska. Många av jobben kan i övrigt vara relativt okvalificerade, t.ex. inom kundtjänst, sälj, administrativa uppgifter eller annan support.

Praktiska fördelar

En fördel med att jobba på ett lokalt företag är att man ofta kan få hjälp med olika praktiska saker. Exempelvis att få arbetstillstånd eller residence card, öppna bankkonto, sjukförsäkring och även själva flytten. Vissa företag betalar flygbiljetten när man flyttar och vissa erbjuder också tillfälligt boende eller boendebidrag i början.

Hur länge eller hur mycket varierar beroende på vart man flyttar, företaget och vilken tjänst det gäller. Men man kan räkna med ca en månad – eller motsvarande en månadshyra för ett enklare boende. Det här gör att man får lite välbehövlig tid att hitta ett permanent boende. Till skillnad mot att man måste ta en lägenhet osedd eller hyra ett dyrt boende på hotell eller Airbnb första tiden.

Man besparar sig både tid och pengar. Hjälp att komma igång i samhället ska inte heller underskattas. Det kan göra stor skillnad om man får hjälp med vart man ska vända sig och vilka dokument som krävs. Sådant som man som svensk tar för givet i Sverige men som kan vara svårt att veta i andra länder.

Kolla upp företaget

En sak man ska ha i åtanke när man söker jobb är att kolla upp företaget på glassdoor.com. Där kan anställda lämna betyg och recensioner på företag man jobbar, eller har jobbat, på. När man hittat ett jobb man är intresserad av kan man söka på företaget. Finns företaget i olika länder eller städer kan man specificera för den relevanta platsen. På så vis kan man få fram fördelar och nackdelar med företaget och göra mer välgrundade val.