Äggpizza

Snart har det gått en månad med billig mat, rester och äta ur skafferiet. Utom förra helgen då det var kalasmat två dagar i rad, först med riktigt kalas och dagen efter med ”rest-pizza”. Det har faktiskt gått riktigt bra, det svåraste är att hitta inspiration. Bara man har kryddor, inspiration och påhittighet är det inget problem. Mitt problem är oftast att jag har svårt att hitta inspirationen och påhittigheten på beställning. Ibland kan jag vara sugen på att laga massor av olika typer av mat men när jag står vid spisen kommer jag inte på något av det.

Idag är en sådan dag, så det blev äggpizza. Jag vet att jag åt pizza förra helgen, det är därför det blev äggpizza idag. Det var också lite mindre ost (inte fem sorters ost i alla fall) och mer grönsaker. Lite magrare, mer matigt och nyttigare. Jag tror magen uppskattar att det inte blir allt för mycket bröd och fett. Dagens toppingar blev oliver, soltorkade tomater, paprika, körsbärstomater, riven ost och lite parmesan. Efter stekning toppade jag med ruccola och syrad rödkål.

Priset för den här pizzan var ca 15 kr. Det är dessutom ett väldigt bra sätt att äta upp rester.

Så gör du äggpizza

Det är superenkelt att göra äggpizza, man tar 2-4 ägg (beroende på storleken på stekpannan och hur hungrig man är). Vispa ihop äggen och krydda efter smak, jag har salt och peppar, det funkar t.ex. bra att blanka i pizzakrydda också. Själv föredrar jag dock att ha oregano och basilika ovanpå pizzan.

Om man vill ha stekyta på någon topping, t.ex. om man har kött på pizzan, bör man steka det först. Man kan använda samma panna.

Sen häller man äggen i stekpannan och låter det stelna lite, man kan med fördel lägga på ett lock. Lägger man på toppingen direkt är det lätt hänt att de sjunker till botten av pannan istället för att lägga sig ovanpå äggbasen. Låt inte äggblandning stekas för länge, då kommer inte toppingen smälta ihop med äggbasen lika bra. Lägg sedan på ingredienserna du valt som topping. Jag brukar riva på lite ost direkt på äggen och sedan lite till ovanpå de andra ingredienserna så allt smälter ihop. Lägg på locket igen så osten smälter ordentligt. Detta är särskilt viktigt om man har mozzarellaskivor som man vill ska smälta ut, om man inte har lock är risken att de inte blir tillräckligt varma.

Det går också bra att göra utan lock. Toppingen blir kanske inte lika varm och man kan behöva steka pizzan lite längre. Därför behöver man vara uppmärksam på att äggen inte bränner fast i botten.